Tineke

ik ben jaloers op het haar van Tineke, ze heeft een Billy Idol-achtig kapsel: wit en piekerig. Tineke doet veel aan sport, en dat kan je zien. En ze heeft iets waar iedere vrouw jaloers op is: ze is enorm veel afgevallen (35 kilo) en ze is nu tevreden met haar lichaam. 
Tineke is een tijd ziek geweest, en had toen last van gewichtstoename, en ook hetzelfde fenomeen als de hoofdpersoon in mijn favoriete film Memento: geheugenverlies.
Maar nu is ze weer 100%, en dat moet worden gevierd. 

Haar man Hans loopt al heel lang met het idee rond om haar op een schilderij te laten zetten, en dat gaat nu gebeuren.
 

 

Tineke en Bart, Kunstevent Rotterdam, oktober 2004

 
 

Tineke over Tineke

Ja, schrijven over mezelf is nog best moeilijk. Ik ben lang niet mijzelf geweest door een ziekte, maar dit ligt nu gelukkig achter ons en ik heb mezelf weer helemaal teruggevonden.
Ik ben 38 en werk mijn hele leven al in winkels en heb zelfs een blauwe maandag op een tekenkamer gewerkt. Verder ben ik best spontaan en open, hou veel van sporten (fitness), uitgaan en winkelen (35 kilo eraf en winkelen is ineens weer leuk). Ik ben al 24 jaar samen met Hans en zijn al 16 jaar getrouwd.
Hans is eigenlijk ook de reden waarom ik nu dit stukje aan het schrijven ben want zijn droom was ooit een schilderij van mij te hebben. Eerst vond ik het raar, ik was toen nog niet zo oud (±20 jaar). Later werd ik ziek 
 

 

en vond dat ik er niet uitzag als Tineke. Maar nu is het dan zover dat ik  zijn droom kan laten uitkomen.
Hans heeft dit wel verdiend want hij heeft mij altijd bijgestaan, ook al was het vaak niet makkelijk om te gaan met iemand die altijd moe is en veel vergeet en meer van die dingen. En hij heeft mij altijd mooi gevonden, hoe ik er ook uitzag.
Toen het startsein was gegeven had Hans  dezelfde dag de site van Bart gevonden, en liet hem aan mij zien. Ik was het al snel met hem eens, ik zag mooie schilderijen en zo moest ons schilderij er ook uit komen te zien.
Hans is gaan mailen en twee weken later hadden we al een afspraak. Oeps, dat ging ook snel, maar ja wie A zegt moet ook B zeggen. We vonden het best spannend, tenslotte gaat het wel om naakt poseren. Ik 
 

had dit nog nooit gedaan, zelfs niet met kleren aan, en zo lang heb ik dit nieuwe lijf nog niet.
Bij Bart aangekomen werden we al gauw op ons gemak gesteld, we hebben lekker zitten kletsen en hebben Bart zijn werk bekeken. Al snel was ik aan alles gewend, het gevoel, de ruimte en aan Bart.
En toen kwam de vraag: "wil je het al proberen om te poseren, dan maak ik twee schetsen van je om aan het poseren te wennen, of wil je op de volgende afspraak wachten?". "Nu maar gelijk", zei ik.
Het is echt een hele ervaring, en kan ik nu zeggen een hele leuke zelfs. Het is ook leuk dat het niet bij een keer poseren blijft want het smaakt naar meer.
Voor Hans was het ook een nieuwe ervaring want daar lag ik dan helemaal naakt en werd geschetst door eigenlijk een onbekende. 
 

Maar hij vond het heel leuk en ook een mooi gezicht. Het waren mooie pose's.
Kort gezegd, het is een hele leuke ervaring, een echte aanrader en Bart: we vinden de eerste verflaag al mooi.

Schilderproces
Op de eerste afspraak hebben we een tweetal geslaagde schetsen gemaakt. De tweede afspraak was op 18 mei, en de pose is nu uitgekozen. De opzet in houtskool heb ik op 8 juni voltooid. Eerste verflaag 13 juni. Tweede verflaag op het gezicht en twee aanvullende tekeningen: 23 juni. Laatste check door Ineke en Hans: 26 juli. 27 Juli zettte ik de laatste kwaststreek. De overhandiging van het schilderij was op de Kunstevent beurs in Rotterdam.

laatste update: 31 oktober 2004

 
eerste schets
grote afbeelding
tweede schets
grote afbeelding
derde schets
grote afbeelding
vierde schets
grote afbeelding

Schilderij

De afmetingen van het doek worden 100 bij 70 cm staand, en het doek is dubbeldik. De stand is een zittende pose waarbij de rondingen van Tineke mooi worden belicht.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
home