Het schilderij van Nicole, 
acryl op doek, 160 bij 100 cm

Nicole

Nicole (30) is een vrouw met een meisjesachtige uitstraling. Als ze lacht krult haar neus een beetje op, dat ziet er heel ontwapenend uit.

Ze is blond en mooi egaal gebruind. Ze heeft rondingen die haar een ideaal schilders-model maken, en een expressief gezicht dat heel bewegelijk is. Prettig om naar te kijken.

Nicole is een mensen-mens. Een kantoorbaan met een vaste werkplek is niets voor haar. Ze houdt van mensen om zich heen, en wil alles van iedereen weten. Maar gewoon over zichzelf vertellen zal ze niet zo snel doen, daar is ze te bescheiden voor.
 

 

Nicole, 2004
 

Nicole is druk, erg druk. In 2005 pachtte ze samen met haar man het restaurant op Flevo Natuur, een naturisch vakantiepark. Een eigen zaak beginnen is niet niks. Maar daarnaast heeft ze ook nog een huishouden om te regelen, en...  twee kinderen om voor te zorgen. En het opmerkelijke is dat je van al die drukte en verantwoordelijkheid niets aan haar ziet.

Naturisme is iets dat bij haar past. Ze komt sinds haar jeugd al op Flevo Natuur, en daar heeft ze ook haar man leren kennen. Ze voelt zich het prettigste in een omgeving waarin mensen open en vrij zijn. In haar jeugd heeft ze al meegeholpen achter de bar van haar restaurant.
 

 

Wat ze zelf vertelde, is dat ze perfectionistisch is. Dat heeft ze van haar vader. Dat heeft veel positieve kanten, maar ook negatieve. Het gevaar bij hard werkende perfectionistische mensen is dat ze zichzelf te hoge eisen kunnen stellen. Het is al heel wat om een goede moeder te zijn, laat staan om ook nog een huishouden te runnen, en ook nog een restaurant te hebben. Misschien moeten de mensen in haar omgeving haar af en toe een beetje afremmen en in de watten leggen. Ik denk dat ze dat verdient. 

Dit schilderproject past daarbij: het was altijd al een wens van Nicole om op een schilderij te staan. En dat is nu gebeurd, en hoe! Meer dan levensgroot op een doek... Het heeft heel stijlvol, boven de piano gehangen in het restaurant, en het hangt nu bij Nicole thuis.
 

 

Waarom schilder ik Nicole?

Begin 2004 ben ik Inke en Theun tegengekomen. Zij hebben mij een schilderopdracht gegunt om Inke te vereeuwigen, en dat is een heel mooi drieluik geworden. Inke en Theun wonen op Flevo-Natuur, en zondag 30 mei 2004 was daar een expositie van een 20-tal kunstenaars. Ik ben daarvoor gevraagd, op suggestie van Inke. Omdat een dag exposeren nogal kort is, heb ik gevraagd of er mogelijkheid was om langere tijd mijn schilderijen op te hangen. Gelukkigerwijs was dat er, in het restaurant van het park. Dat restaurant had toen net nieuwe eigenaars gekregen die graag plaats maakten voor drie van mijn doeken. 


De enige doeken die ik toen beschikbaar had waren doeken van het Tiendoekenproject. Die schilderijen hebben als onderwerp zogeheten "bedekt naakt", omdat ze bedoeld waren om te exposeren in een gewoon restaurant. Maar in een restaurant op een naturistisch terrein past natuurlijk veel beter een echt naakt. 
Daarom wilde ik onmiddelijk een doek maken van een mooi model, en het liefst iemand die bekend staat op het terrein. Ik was enorm blij toen Nicole inging op mijn verzoek. Iemand goed leren kennen en schilderen binnen twee weken is moeilijk, maar het is gelukt. Het schilderij hing ene tijdlang in het restaurant, en ik hoop er mensen mee geinspireerd te hebben om ook een schilderij van zichzelf te laten maken.
 

Het schilderij

Nicole heeft ooit model gestaan voor een fotograaf en visagiste, en ik heb de resulterende foto gezien waarin ze heftig was opgemaakt. Mooi, maar ik wil haar juist op een heel andere manier schilderen.

Ik wil met het schilderij namelijk de naturelle uitstraling van Nicole vangen, haar levendigheid, en die perfecte rondingen. En daarnaast moet het schilderij goed herkenbaar worden. Alle restaurant-gasten konden vergelijken of het schilderij het haalt bij het orgineel.

Het schilderij heeft een jaar lang in het restaurant op Flevo Natuur gehangen en was daar  te bezichtigen op alle dagen van de week behalve maandag. Momentele hangt het bij Nicole thuis.

 

Schilderproces
Dit schilderij maakte ik onder grote tijdsdruk. Op 9 mei  2004 was de eerste kennismaking, en op 13 mei het volgende treffen. Ik heb toen een snelle schets gemaakt. 23 mei: het schilderij is goed onderweg, de grote lijnen staan. 27 mei: tweede laag. 29 mei, voltooiing en ondertekening. De onthulling was op 30 mei. Nicole zelf, haar man, haar kinderen, ouders en vrienden waren aanwezig, en hebben het unaniem goedgekeurd. Commentaar van haar jongste dochter toen die voor het eerst het schilderij zag: "Mammaaaah! Hihihi".

Onlangs kreeg ik een Email: "Dit jaar hebben mijn vrouw en ik onze vakantie doorgebracht op Flevo Natuur en zijn daardoor in de gelegenheid geweest om het schilderij van Nicole te kunnen bekijken. Erg mooi, zeker als je weet dat het model ervan achter de bar staat. Helaas heeft ze haar haren nu iets anders waardoor de gelijkenis een beetje in het gedrang komt. Maar ik vind het een zeer mooi werkstuk."

 

Eind 2005, is het schilderij bijgewerkt: het gezicht van Nicole is bijgewerkt omdat ik mijn techniek dusdanig verbeterd heb dat ik nu herkenbaarder werk maak. 
 
eerste schets
grote afbeelding

Schilderij

het is een groot doek, 160 bij 100 cm, de kleuren zijn bruinig met rode accenten. Het schilderij toont, heel toepasselijk, Nicole poserend op de bar. Het koffiekopje is een grapje. Ik heb het erbij getekend, het past eigenlijk niet bij een klassiek model-schilderij, maar het geeft het doek iets aandoenlijks, iets huiselijks.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
tussenresultaat
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail tusenresultaat
grote afbeelding
detail eindresultaat
grote afbeelding
home