Linda (onvoltooid)
acryl op doek, 160 bij 100 cm

 

Linda
Linda (24) is erg knap, maar dat is slechts een kant van haar. Ik heb haar goed leren kennen tijdens een teken sessie en een lange serie Emails. Haar andere opvallende eigenschap: ze analyseert mensen, op dezelfde wijze als ik dat zelf doe. En dat is confronterend voor mij, op een positieve manier.

Linda over Bart en onze kennismaking
Eigenlijk had ik het best leuk gevonden als Bart iets over mijn karakter had verteld in dit stukje. Hij kijkt namelijk verder en probeert iemand echt te leren kennen. Dat soort mensen spreken mij wel aan en mogen best een stukje over mij schrijven. 
Niet alleen oppervlakkig kletsen maar het hebben over zaken die er toe doen, dat kan met Bart als je hem nog maar net kent. Ik voelde me al snel bij Bart op mijn gemak. Ik had hem benaderd via Dutchheaven. Omdat ik wel nieuwsgierig was naar de ervaring om geschilderd te worden en een schilderij met mijn afbeelding erop te zien, besloot 
 

 

Linda, 2004
foto: Gerritsen, Haarlem

 

ik hem een berichtje te sturen. Na wat e-mails heen en weer maakte we een afspraak en na een lange reis zat ik bij Bart achterop de fiets in Breda. Tijdens het poseren voor de schetsen heb ik vooral gepraat. Het was duidelijk dat Bart houdt van vragen stellen en daardoor iemand beter leert kennen, maar ook met zichzelf te confronteert. Eerst had ik dat nog niet eens door, Bart wist mijn halve levensverhaal en ik nog niks van hem! Dat overkomt me niet vaak. Hij is dus een prima vragensteller en luisteraar. Later heb ik Bart beter leren kennen (eigenlijk via de mail) ook zijn kwetsbaarheid en zijn gedrevenheid.

Over mezelf, wat ik doe in het dagelijks leven:
Tja.. Waar zal ik beginnen?  Ik ben bezig met afstuderen en als het goed is heb ik straks mijn Pedagogiek Diploma in handen. Naast mijn studie werk ik op een Mbo-school en ben ik net gestopt met mijn bijbaantje in een herenmodezaak i.v.m afstuderen. Ik ga drie dagen per week naar school 
 

 

en werk daarnaast 2 dagen. Op mijn werk heb ik lesgevende en begeleidende taken.  Ik hou van mensen en vind het fijn om iets voor een ander te betekenen, een ander verder te helpen in zijn ontwikkeling of om inzicht te geven. Het leukste aan lesgeven en begeleiden vind ik dat je mensen ziet groeien, dat ze gaan reflecteren en zich steeds beter ontwikkelen. Verder ben ik dol op dieren, als ik geen werk had gedaan met mensen zou ik met dieren willen werken. Ik ben echt een dierenfreak en besteed daar ook veel tijd aan. Ik heb vroeger altijd huisdieren gehad: katten, konijnen, hamsters, muisjes, ratten, parkieten en een pony. Op het moment heb ik een parkiet die supertam is en een paardje. Paarden zijn mijn passie, het zijn heerlijke dieren om mee om te gaan. Ik rijd vanaf mijn zevende en het paardje dat ik nu heb, heb ik dik 10 jaar! Hij is echt mijn maatje en gaat nooit meer weg. Om een beetje in shape te blijven sport ik (naast paardrijden) 2 keer per week in de sportschool. Beetje hardlopen, crosstrainen en fitnessen, maar 
 

ik vind de Bodypumples en spinning het leukste. Sporten is leuk maar ik moet mezelf er wel toe zetten en kijk altijd uit naar de sauna. Een andere hobby van mij is poseren, ik vind het leuk om voor de camera te staan, om verschillende Linda’s neer te zetten en het resultaat te zien. Ik heb nooit professionele aspiraties gehad, het is echt een hobby en af en toe komt er iets leuks uit voort. Naast het poseren ga ik graag uit en dan het liefst ergens heen waar ik lekker kan gaan dansen op een beetje club of 70’s 80’s muziek. Geef mij een podium en dan ben ik helemaal in mijn element. Naast al deze bezigheden geniet ik er ook van om lekker met Boy, mijn vriendje waar ik al bijna 9 jaar een relatie mee heb, dingen te ondernemen: uit eten gaan, chillen met vrienden of gewoon lekker een filmpje huren en bij mooi weer lekker vaak naar het strand in Bloemendaal. In de toekomst wil ik graag een verre reis maken samen met Boy, maar het zit er nu even niet in..
 

Over mezelf, mijn persoonlijkheid: 

Vooral tijdens mijn opleiding heb ik mezelf en mijn sterke en zwakke kanten beter leren kennen. De laatste jaren heb ik een flink portie zelfkennis opgedaan en heb ik meer inzicht in mijn handelen gekregen. Mijn kwaliteiten zijn perfectionisme en verantwoordelijkheid maar daar zitten valkuilen aan vast. Ik heb best een druk (buitenschools)leven en vind het erg moeilijk om te kiezen en ‘nee’ te zeggen. Ik worstel regelmatig met prioriteiten stellen, grenzen stellen, plannen, minder verantwoordelijkheid op me nemen, eerder tevreden zijn, mezelf niet onmisbaar voelen, voor mezelf kunnen kiezen en conflicten hanteren. Ik ben erachter gekomen dat mijn perfectionisme belemmerend werkt. Ik wil vaak alles perfect doen en stel hoge eisen. Het is het moeilijker dan ik dacht om mijn perfectionisme de deur uit te zetten. Ik heb besloten bewuster om te gaan met mijn 
 

 

perfectionisme en energie maar vind het nog steeds moeilijk om eerder tevreden te zijn. Ik heb dan het gevoel dat ik half werk aflever. Ik weet dat ik het beter kan. Deze beperkingen zijn een deel van mezelf geworden en ondanks de narigheid die ze opleveren kan ik nog geen afstand van ze doen. Ik heb deze beperkingen niet voor niks ze leveren me ook wat op. Als ik geen keuzes maak, hoef ik ook niets te verliezen en niemand teleur te stellen. Want voor mij geldt: ‘Kiezen is Verliezen’. Als ik een keuze maak en deze afweeg, beredeneer en overdenk, kom ik niet snel voor onverwachte situaties te staan. Ik zal ook niet snel spijt hebben van een keuze, dat geeft me een veilig en prettig gevoel. Mijn beperkingen zijn steeds beter te beheersen. Ik ben volwassener geworden en ben me bewuster geworden van de invloed van mijn gedrag en handelen op anderen en op mezelf. 
Naast mijn valkuilen en beperkingen heb ik natuurlijk ook kwaliteiten en sterke kanten. 
 

Ik ben iemand die initiatieven neemt en durft te nemen, sta open voor anderen en maak makkelijk contact. Ik ben zelfstandig en vind het leuk om anderen te helpen. Ik hoor vaak van mensen dat ze me enthousiast en sprankelend vinden, en dat klopt… vooral als ik het naar mijn zin heb! Ik ben nieuwsgierig, leergierig en zorgzaam. En ben heel benieuwd naar ‘mijn schilderij’! 

Linda 

Schilderproces
Voor mijn schilderij van Linda heb ik inspiratie gevonden bij een fotograaf, genaamd Kravis. Hij maakt erg mooi werk. Het schilderij wordt deel van de Tiendoekenserie. Dit doek is mede een voorstudie voor het doek van Clio.

laatste update: 5 juni 2004

 
eerste schets
grote afbeelding
tweede schets
grote afbeelding
derde schets
komt nog
grote afbeelding
vierde schets
komt nog
grote afbeelding

Schilderij

het wordt een bedekt naakte stand. Linda zit op haar knien, grotendeels bedekt met een mooie doek  en verlicht met een subtiele belichting. De afmetingen van het doek worden 160 bij 100 cm. In tegenstelling tot de andere doeken krijgt dit schilderije een staand formaat. Dat maakt het vermoedelijk moeilijk om boven een bank te hangen, maar ik denk dat dit schilderij een ereplaats verdient in een mooi huis.
Op dit schilderij krijgt niet alleen de achtergrond een structuur, maar ook de doek die Linda vasthoudt. Het is nu (4 juni) grof uitgewerkt. Ik zal het nu verder gaan uitdetailleren.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
komt nog
grote afbeelding
komt nog
grote afbeelding
komt nog
grote afbeelding
eindresultaat
komt nog
grote afbeelding
home