potloodtekening van Clio
 

Clio

Een schilder als Vermeer heeft vele bewonderaars. Maar ook ik heb een trouwe fan want Clio heeft mijn website sinds het begin gevolgd. Dit artikeltje (maart 1999) in het het Utrechts universiteitsblad zette haar destijds aan het denken of ze ook op een schilderij zou durven. En... Clio durft. En ik heb een knappe fan.

Ze studeerde geschiedenis en educatie en heeft nu een baan in die richting. Maar dat is niet het meest opvallende aan haar.
 

 

Ieder mens zoekt naar zingeving, geloof ik, alleen is vrijwel niemand zich daarvan bewust. Clio is de eerste die dat zelf benoemde toen ze op bezoek kwam. Daarnaast heeft nog meer opmerkelijks. Ze is een vrouw die als een spiegel is. Net als ik vaak doe, ontwijkt ze soms persoonlijke vragen en draait ze het zo dat haar gesprekspartner vooral over zichzelf vertelt. Zijzelf blijft dan buiten schot. Intrigerend. Pas toen ik het opgaf om haar te doorgronden en over mezelf begon te vertellen, toonde ze zichzelf.
Verder is Clio onmiskenbaar erg intelligent. En ze is mooi en sterk, en ze is net als ik in India geweest. Ik ben benieuwd hoe ze zich zal ontrafelen.
 

De naam Clio

De naam Clio is een pseudoniem. Het is de naam van de Muze van de geschiedenis. Vroeger werd geschiedenis als een kunstvorm beschouwd, en ieder kunstvorm had haar beschermheilige. Hier vind je een overzicht van de negen muzen.

Er bestaan enkele klassieke schilderijen van Clio. Een mooie is The art of painting, een meesterwerk van Vermeer, waarop het schilderen van een Clio is afgebeeld.
 

 

detail uit het schilderij
The art of painting van Vermeer
 

Clio over Clio:

misschien zal Clio tzt nog iets over zichzelf en over het schilderproces schrijven.

 

Schilderproces

We hebben tekeningen en foto's gemaakt ter inspiratie. Clio heeft een voorselectie gemaakt van vier poses, en in samenspraak hebben we één van die poses uitgekozen. Die pose doet me denken aan de houding van een godin op een zuiltje. Op het schilderij zal Clio op een stoel zitten. De kleuren worden realistisch voor Clio zelf en warmrood voor de achtergrond. De opzet is gemaakt, en de kleurstelling vor dit doek zal ik eerst uittesten op een ander doek: Linda.

laatste update: september 2005

 
tekening uit de eerste tekensessie
grote afbeelding
tekening uit de tweede tekensessie
grote afbeelding

Schilderij

Het schilderij van Clio, 160 bij 100 cm, olieverf op doek. Clio schilder ik in realistische kleuren, de achtergrond wordt warm-rood.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
komt nog
grote afbeelding
vierde fase
komt nog
grote afbeelding
twaalfde fase
grote afbeelding
dertiende fase
grote afbeelding
veertiende fase
grote afbeelding
eindresultaat
komt nog
grote afbeelding
home