mei 2004: Astrid hangt in een cafe-restaurant, 
acryl op doek, 180 bij 80 cm.

 

Astrid is meer dan alleen een model. Astrid is een vriendin die ik heb gevraagd of ze ook model wilde staan. Ze is lang, slank, en ze heeft een afgetraind lichaam. Een bijzondere eigenschap is dat ze respect afdwingt vanaf het eerste moment dat je haar ziet en spreekt.
Dat komt deels door haar achtergrond, waar ze overigens niet mee te koop loopt. Haar arbeidsverleden is intrigerend. Ze is lange tijd beroepsmilitair geweest. Misschien daarom is  Boondock Saints een van haar favoriete films. Tegenwoordig is ze manager. Een hele goede, denk ik. Haar managementstijl vertoont, vertelde iemand haar ooit, overeenkomsten met die van Mr Wolfe uit de film Pulp Fiction.
Astrid heeft naast die opvallende karaktertrek nog meer mooie kanten, maar deze zullen vooral zichtbaar zijn voor de mensen die ze als vrienden beschouwd. Juist die kanten wil ik vangen in dit schilderij.
 

Astrid over Astrid

Gekscherend filosofeerden Bart en ik over een 5-luik van mijzelf om al die kanten te kunnen vangen. Zo passeerden de vrouw in (zakelijk) uniform, de zorgeloze meid die ik wat vaker zou willen zijn, de zorgzame vrouw, de sexy dame en Phoenix, de huidige fase van mijn leven. Toen Bart mij vroeg voor 'De tiendoekenserie' heb ik geen moment geaarzeld. Ik vind het een eer om op deze manier in iemands leef- of werkruimte aanwezig te mogen zijn. Dat zegt ook iets over mijn extravertheid en het in het middelpunt van de belangstelling willen staan.
Zakelijk: Verantwoordelijk, direct, perfectionistisch, besluitvaardig 
Zorgzaam: Attent, hulpvaardig, onbaatzuchtig, luisteren
Zorgeloos: Impulsief, uitbundig, lichtzinnig
Sexy: Ja

 

Phoenix: Ik ben weer uit de as herrezen nadat zo’n beetje alles in vlammen was opgegaan. De nieuwe Phoenix is weer de oude, levend in een gelukkig oord.

[Phoenix; mythische vogel, volgens de Griekse overlevering levend in een gelukkig oord in het oosten, bij een koele bron, als dienaar van de zonnegod Phoebus. Bij zonsopgang baadt hij zich in het water van de bron en zet zich op een boom. Na duizend jaar bouwt hij zich een nest van Arabisch reukwerk in de hoogste palm in ‘Phoenicië’ (Fenicië) en zingt bij zonsopgang een zo wonderschoon lied, dat de zonnegod zijn wagen even doet stilstaan om te luisteren. Als hij daarna optrekt, doen vonken uit zijn haar (de halo) het nest vlam vatten en de Phoenix verbrandt. Uit de as komt een nieuwe Phoenix te voorschijn. Daarna gaat hij weer voor duizend jaar naar zijn plaats in het oosten. In plaats van duizend jaar komt 

 

men ook perioden van 500, 1461 en andere tegen, astrologische getallen, verband houdend met o.a. de zonneloop]


Astrid, 2004

 

Astrid over Bart

Ik ben geen kunstkenner, maar heb er zoals over zoveel dingen wel een uitgesproken mening over. Dat heb ik Bart ook verteld toen ik zijn schilderijen nog niet had gezien. Kunst moet voor mij vooral toegankelijk zijn, wat zoveel wil zeggen als dat ik begrijp wat er wordt afgebeeld maar ook dat ik er dingen bij kan bedenken. Wie zijn die mensen op het doek en wat houdt ze bezig? Ook de kleurstelling speelt daarbij een rol. De vraag die ik me verder stel is: ‘zou ik dit zelf thuis aan de muur willen hebben?’ De meeste doeken die je nu terugvindt op de site zijn in opdracht gemaakt en dus in particulier bezit. Mijn compliment aan Bart is dat er vele bij zijn die ik best thuis zou willen hebben.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoals ik zich letterlijk en figuurlijk bloot kan geven. Ik ben ervan overtuigd dat Bart de 

 

kunst verstaat om juist minder extraverte mensen op hun gemak te stellen en dat hij ondanks eventuele terughoudendheid tot hun werkelijke persoonlijkheid door kan dringen om dit te verwerken in het doek. Verder ben ik erg benieuwd naar de eerste man die hij gaat vangen in verf, dat zou zeker een uitdaging voor hem zijn ;-)
(update 21 november 2004: Astrid heeft geluk: hier is het schilderproject "William" te zien)

Astrid over het doek

Mijn ogen zijn een ondertiteling van mijn gedachten, daarin kun je alles aflezen. Omdat Bart voor 'De tiendoekenserie' heeft gekozen voor een andere (lees: minder heftige) benadering, zijn mijn ogen gesloten. Ik hoop dat Bart iets van mijn ‘zorgeloze ik’ kan weergeven in het schilderij. Dan kan ik daar vaker een voorbeeld aan nemen.

 

Schilderproces

Dit schilderij is het derde doek van de Tiendoekenserie. Het doek meet 180 bij 80 cm. De achtergrond was eerst rood-roze, maar is daarna donkerrood geworden. Tot met 30 mei hing het schilderij op een kleine expositie in het recreatiepark Flevonatuur bij Zeewolde. 
In de laatste versie is het gezicht en het hele lijf overgeschilderd. Een schilderij is pas af als het model er helemaal tevreden mee is, en na de laatste opmerkingen van Astrid heb ik het afgemaakt. Het hangt nu bij Astrid zelf.

laatste update: 21 november 2004

 
eerste opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
home