titel Juni 2004
Bartart Nieuwsbrief

Dit is de derde nieuwsbrief, oplage 156 stuks. Met deze nieuwsbrief wordt je maandelijks op de hoogte gehouden van mijn schilderactiviteiten. Aanmelden doe je via deze link.
Schilderwerk in de afgelopen maand: mei 2004

Nicole

"Nicole", 160 bij 100 cm, acryl op doek

Nicole pacht samen met haar man het restaurant op Flevo-Natuur, een groot vakantiepark in de buurt van Zeewolde. Ik exposeer daar tot de herfst de schilderijen "Asamy", en "Hansje". Aan deze twee werken wilde ik een derde schilderij toevoegen. Dat kunstwerk moest een waar meesterwerk zijn om voor langere tijd in het restaurant te hangen. Dit vertelde ik allemaal aan Nicole toen ik haar op zondag 9 mei ontmoette. Nicole bood zich spontaan aan om model te staan voor een groot doek. En dat heeft ze geweten: ik heb in drie weken schetsen gemaakt, een doek opgezet en het helemaal uitgewerkt. Het hele proces was te volgen op haar pagina. Nicole, haar familie en haar vrienden hebben het op de voet gevolgd en tussentijds commentaar gegeven. 
Op zondag 30 mei was de onthulling van het schilderij. Ik liet het werk zien aan Nicole, geflankeerd door haar familie en vrienden. Het commentaar van de volwassenen was unaniem lovend, en dat van haar kinderen erg duidelijk: de jongste riep spontaan "Mamma!", en begon te giechelen. Kortom, de gelijkenis van het schilderij is treffend. Het schilderij, en het origineel, zijn te zien op Flevo-Natuur. Het restaurant is elke dag geopend behalve maandag.
 

De Tiendoekenserie


Asamy, 160 bij 100 cm


Astrid, 180 bij 100 cm


Hansje, 180 bij 100 cm

De Tiendoekenserie is een serie werken met monumentale afmetingen van modellen in bedekt-naakte poses. De eerste drie doeken van de serie zijn nu klaar. Ik werk momenteel aan de drie volgende doeken: Linda, Joyce 1 en Joyce 2. Een actueel overzicht van het project staat op deze pagina. Er staan portretfoto's van de modellen, verhalen over wie ze zijn en je kan er van dag tot dag het ontstaan van de schilderijen volgen. In de herfst van dit jaar wil ik met deze tien doeken mijn eerste grote expositie houden.


Linda, 160 bij 100 cm (onvoltooid)


Joyce, 160 bij 100 cm (onvoltooid)


Joyce 2, 80 bij 40 cm (onvoltooid)

 


De Barones, Tineke en Moniek
Ik heb een opzet gemaakt voor het schilderij van De Barones. Dit project heeft geen haast, het moet pas begin volgend jaar worden voltooid. 
Ook van het schilderij van Tineke is nu een opzet. Deze stand zal ik de komende weken verder uitwerken. Volg het op deze pagina
Moniek, waar ik al eerder een mooi schilderij van heb gemaakt, heeft model gestaan voor een tweede schilderij.
 
Modellen
Aantallen modellen
De afgelopen maand hebben zo'n twintig (!) modellen zich aangemeld om te worden geschilderd. Modellen die hun eigen schilderij willen kopen zijn altijd welkom, en de anderen nodig ik uit als ze in het profiel passen van de schilderijen waar ik op dat moment aan werk. Ik werk nu aan de tiendoekenserie, en daarvoor zocht ik modellen met een onschuldige uitstraling, een natuurlijke schoonheid. Wat voor schilderijen ik in de toekomst zal gaan maken weet ik nog niet, dus aanmeldingen om vrijwillig model te komen staan blijven altijd welkom, en aanmeldingen voor opdrachten helemaal.
 

Herkomst modellen
Ongeveer de helft van de modellen komt uit Breda en omstreken. De overige modellen komen o.a. uit Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn en de kop van Noord Holland. Vandaag kreeg ik zelfs een aanmelding van een Amerikaanse dame die volgende maand voor haar werk even in Amsterdam zal zijn. Een belangrijk deel van de modellen is lid van een amateurmodellen community genaamd Dutchheaven. Daar heb ik enkele werken uit de tiendoekenserie getoond, met als resultaat veel aanmeldingen.Eén model heeft zich niet aangemeld. Ik ontmoette Kristel tijdens het Jazzweekend in Breda. Toen ik haar zag heb ik haar spontaan gevraagd om model te staan voor een schilderij. 


Kristel

Achtergrond modellen
De achtergrond van de modellen is divers. Een voor de hand liggende eigenschap van de modellen is affiniteit met kunst, en daarnaast hebben de meeste modellen een zeker zelfvertrouwen en een zucht naar avontuur. Veel modellen volgen een creatieve opleiding (CMV, grafische vormgeving, kunstacademie) of zijn gewend om fysiek in de aandacht te staan, zoals fotomodellen, toneelspeelsters en danseressen. Sommigen hebben een tot verbeelding sprekende achtergrond: paaldanseres (Vinanda), playmate van de maand mei (Linde), en de mooiste van allemaal: vernoemd naar een schilderes (Berthe).

 
 
Verder nieuws

Bartart bezoekers
Al zo'n 158.246 mensen hebben de bartart website bezocht, en dat is veel, maar aan de andere kant nog altijd minder dan 1% van het huidige aantal Nederlanders (bron). En dat betekent dat er nog genoeg potentiele bezoekers over zijn. Spread the word!

Jaloerse vrienden?
Laura gaf een feestje voor genodigden ter gelegenheid van de onthulling van haar schilderij, en dat is terecht, want ze heeft nu een waar kunstwerk aan de muur. Heb ik ook jou geschilderd, en vinden je vrienden het resultaat mooi? Misschien zijn er mensen in jouw omgeving die ook een kunstwerk willen. Je kan mij hun adres te geven, ik stuur ze dan graag mijn folder toe. In die folder staan mijn mooiste schilderijen tot nu toe uit de pre-tiendoeken tijd.

Beurzen/exposities
De Kamasutrabeurs in Utrecht begin dit jaar heeft me een vijftal opdrachten opgeleverd, en daar ben ik reuze blij mee. Ik zal daarom ook op enkele volgende beurzen gaan staan: de Kamasutra beurzen in Rotterdam (10 t/m 12 september) en Amsterdam (26 t/m 28 november), en op de Kunst-event in de Ahoy (1 t/m 3 oktober). Mail me als je naar een van deze beurzen gaat, dan kan ik je toegangskaarten met korting geven. Verder ben ik nog op zoek naar alternatieve mogelijkheden om mijn schilderwerk aan de wereld te laten zien.


Camera
Ik heb deze maand geinvesteerd in apparatuur. Vanaf nu maak ik met een Olympus C8080 de foto's die ik gebruik voor het uitwerken van de schilderijen. Modellen kunnen het resultaat van de fotosessie meteen op een laptop zien. Hierdoor is de doorlooptijd van een schilderproject verkort en kan ik nu binnen twee weken een schilderij opleveren.

Dante
Ik heb café-galerie Dante in Breda op het oog om deze herfst een grote expositie te gaan houden. Zodra de tien doeken klaar zijn zal ik langs gaan om te vragen of ze mijn werk willen ophangen. Je kan me helpen door in Dante te gaan dineren en alvast te vragen naar "de aanstaande expositie van bartart". Eet smakelijk!
 

Eerdere Nieuwsbrieven:

nieuwsbrief april 2004
nieuwsbrief mei 2004