modelschilderijen

» klik hier om naar de www.Bartart.com site te gaan
 

Dag belangstellende,


Dit is de vijftiende nieuwsbrief, oplage 930 stuks. Met deze nieuwsbrieven wordt je maandelijks op de hoogte gehouden van mijn schilderactiviteiten. Aanmelden voor de volgende edities doe je hier. 

In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de stormachtige ontwikkelingen in het Roodharigenproject en over de Workshop.

Bart

 

 

Schilderopdrachten

William
 


portret van William, 100 bij 70 cm,
olieverf op linnen, 2005

Het doek van William is voltooid. Hierboven zie je het hele schilderij en twee details.
Het was de wens van William om iets van het schilderij dat ooit van zijn vrouw gemaakt is, terug te laten komen op zijn doek. Dat heb ik gedaan door in de linker boven hoek een detail van het andere schilderij weer te geven. De kleuren zijn ingetogen, stoer, strak en mannelijk. Afgelopen weekend heeft William het doek bekeken, en hij had geen commentaar, behalve de constatering dat zijn hij inmiddels een ander kapsel heeft. En daarom heb ik het doek deze week bijgewerkt. Klant is koning.

Clio

Het schilderen van Clio is een opdracht waar ik al een tijdje mee bezig ben. Ik ben nu eindelijk in staat om te beginnen en ik ben blij dat Clio zoveel geduld heeft opgebracht. Deze maand zal ik dit doek voltooien, Clio komt het doek op 2 augustus bekijken.
De naam Clio is een pseudoniem. Het is de naam van de Muze van de geschiedenis. Vroeger werd geschiedenis als een kunstvorm beschouwd, en ieder kunstvorm had haar beschermheilige. Hier vind je een overzicht van de negen muzen.

Ilona
Voor het doek van Ilona heb ik inmiddels een opzet gemaakt. Haar doek zal ik uitwerken in warmgeel met bordeauxrood. Daarnaast zal ik er paars in verwerken omdat dat mooi past bij de donkerpaarse wand waar het kunstwerk zal komen te hangen.
 

Karina

Karina gaf haar man het ultieme verjaardagscadeau: een schilderij van zichzelf. Karina werkt af en toe voor langere tijd in het buitenland, en manlief krijgt op deze manier iets om naar te kijken. Het project heeft geen haast.

Planning Opdrachten
 
Deze maand zal ik het schilderij van Clio voltooien en verder werken aan de andere opdrachten. De vriend van Kristel heeft me gevraagd een tweede schilderij van haar te maken. Een andere opdracht komt van Marloes, een dame met een drukbezocht weblog. Zij is een naamgenote van mijn geliefde vriendin, en dat is geen toeval.
Deze en komende maanden zal ik een groot deel van de tijd bezig zijn met iets heel anders: het roodharigenproject.
 
 

Roodharigenproject

Algemeen
 
Het Roodharigenproject (klik hier voor een uitgebreide toelichting) is een groot project waarbij ik mensen schilder die van nature rood haar hebben. Deze schilderijen maak ik niet in opdracht, ze zijn bedoeld voor de verkoop. Het project zal uitmonden in een expositie. Vanaf 14 oktober is deze expositie te zien in Cultureel centrum InDeBrouwerij in Asten (bij Eindhoven). Dit cultureel centrum is gloedje nieuw. Er werken een aantal kunstenaars en er worden workshops gegeven, onder andere een cursus mozaïeken door een goede vriendin van mij.
 

Stormachtige ontwikkelingen

Jan Eijsbouts is de eigenaar van InDeBrouwerij. Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn zoektocht naar  roodharige modellen veel publiciteit kreeg. Ik heb afgelopen maand in een zestal huis-aan-huis blaadjes gestaan en tweemaal in een regionaal dagblad. Daarnaast ben ik op de radio geweest. Dat resulteerde in honderden telefoontjes en Emails.

En als klap op de vuurpijl werd ik gebeld door iemand die documentaires maakt. Het roodharigenproject wordt verfilmd!

Verkiezing

één van de kandidaat modellen

Tot nu toe hebben zo'n 140 (!) roodharige vrouwen zich aangemeld om model te staan voor een schilderij en er komen dagelijks nog nieuwe kandidaten bij. Dat is erg veel, want de eisen zijn streng: kandidaten moeten van nature rood haar hebben.
 
Ik zou het graag willen, maar het is echt onmogelijk: ik zal natuurlijk niet iedereen kunnen gaan schilderen. De keus wie ik ga schilderen zal ik maken als ik de gegevens van alle kandidaten heb. Zondag de 10e juli komt er nog een laatste oproep voor roodharigen in een huis-aan-huis blaadje in Helmond en omstreken. Reken dus nog op enkele weken spanning. Degenen die ik ga schilderen krijgen bericht, de anderen ook, want die krijgen een persoonlijke uitnodiging voor de expositie. Hoe we de opening van die expositie vorm gaan geven ga ik de komende maanden bedenken in samenwerking met Jan Eijsbouts van Cultureel centrum InDeBrouwerij.

Anke

 


"Anke met twee handen", 120 bij 100 cm,
acryl op doek, vrijwel voltooid

Met trots presenteer ik dit vrijwel voltooide doek van Anke. Het is een gedetailleerd schilderij van Anke die van achteren omarmd wordt. Dit is mijn tweede schilderij van haar, het eerste doek hangt bij haar thuis.

Nina

Van Nina ben ik een tweeluik aan het maken. De twee vierkante schilderijtjes hebben een eerste laag verf. De bovenste is geïnspireerd op zogeheten "high key" foto's: foto's die overbelicht lijken.

De onderste is gebaseerd op schilderijen van Van Gogh, want ook hij had rood haar. Beide schilderijtjes zijn nog lang niet af, ze hebben alleen nog maar een eerste verflaag.

Kristel

  Het enorme doek (150 bij 150 cm) van Kristel heeft een tijd onvoltooid in mijn huiskamer gestaan. Maar nu het roodharigenproject op stoom komt zal ik haar doek binnenkort gaan voltooien.
Van Kristel ga ik nog een schilderij maken. Dat schilderij is niet bedoeld voor een expositie, maar maak ik in opdracht van haarzelf en haar vriend.

Wendy

  Wendy heeft een weekje sproeten gekweekt in Turkije en is nu helemaal in vorm voor haar vierde keer model staan. Vier keer model staan is zelden noodzakelijk voor een schilderij, tenzij een model zeer hoge eisen aan zichzelf stelt. Mij maakt dat niet uit, modellen mogen zo vaak model staan als ze zelf prettig vinden. Als het resultaat maar subliem is.
Sporters en Portrettenserie
 
In de andere schilderijen-series is ook voortgang geboekt: ik ben verder gekomen met het tweede doek van Mark uit de sportersserie. Ik heb nu een nieuw idee voor de kleurstelling: ik ga Mark in tinten schilderen met een lage verzadiging. In gewoon Nederlands, het lijf van Mark wordt zo grijzig dat het een rots lijkt. Ik ben begonnen met de knie.
 
 

Winnaressen

Sophia
 

 

 


Sophia en Bibi, acryl op doek, 200 bij 60 cm (nog niet voltooid)

Sophia is de winnares van de beursactie in Utrecht. Haar doek heeft nu de eerste verflaag. De kleuren zijn geïnspireerd op de vacht van Bibi.

Tasja
 
Op de laatste Kamasutrabeurs, in Rijswijk, won Tasja de beursactie. Zij heeft afgelopen maand de compositie van haar doek gekozen. Deze compositie is mooi, dicht bij en persoonlijk.
Tasja heeft me gevraagd of ik een tweede schilderij van haar wil maken.
 
 
 

Publiciteit

Bart in het nieuws
 

Krantenartikelen, een radiointerview en een documentaire. Mijn website is één van de populairste kunstenaarssites in Nederland en de expositie in Asten zal vermoedelijk door veel mensen worden bezocht: het kan niet op.

Maar de beste reclame voor mijn werk is nog altijd mond op mond reclame. Ik vraag altijd hoe mensen op mijn naam zijn gekomen als ze mij mailen of bellen, en steeds vaker is dat omdat ze iemand kennen die ooit voor mij model heeft gestaan of op een andere manier mijn werk kent.

De oproep voor roodharige modellen werd voor een belangrijk gedeelte een succes omdat mensen die het stukje niet hadden gelezen door anderen werden gevraagd om te reageren. Veel roodharigen belden mij omdat familieleden of collega's hen hadden gewezen op de oproep. Dus bij deze, iedereen die mij op deze manier heeft geholpen: hartelijk dank, en ga zo door!

Workshop
 


Geïnspireerde cursisten op de workshop

Zaterdag 18 juni was de eerste BartArt workshop. In een mooi atelier in de binnenstad van Utrecht heeft een gemotiveerde groep van 13 cursisten een dag lang zitten zwoegen en zweten op een berg schetsen en uiteindelijk een schilderij. Samen met Marloes - die ook model heeft gestaan omdat model Irene helaas ziek was - heb ik de mannen les gegeven in het modeltekenen en schilderen. Het was een heel gezellige dag.
Aan het eind van de workshop heeft de maker van het mooiste schilderij (unaniem gekozen door de modellen) een heuse beker in ontvangst mogen nemen.

Heb je zelf iets te vieren, wil je iets bijzonders doen met een dag teambuilding, wil je met je vrienden/vriendinnengroep iets leuks ondernemen? Boek dan een dagje modeltekenen onder leiding van Marloes en mij. Wij organiseren workshops voor groepen van 5 tot 15 personen. De locatie is in Utrecht of bij jou in de buurt. Eén, twee of drie modellen: je zegt het maar. De kosten vallen wel mee: een dagje karten is net zo duur.

Kamasutrabeurs

 

 

De organisatie van de Kamasutrabeurs heeft deze zomer een extra editie gepland in de RAI in Utrecht. Op 12 tot en met 14 augustus heb ik daar weer een stand. Verdere toelichting lees je hier.
 
 

Persoonlijk

Progressie
  Ondanks  een korte vakantie heb ik afgelopen maand toch aan een hoop doeken kunnen werken. Maar ik zal de komende maanden hard moeten buffelen om genoeg doeken te hebben voor de tentoonstelling in Asten. En de schilderopdrachten gaan natuurlijk voor...

Maar ik klaag niet :)

Bart
 

Krantenartikelen, radio, een documentaire: het kan niet op. Publiciteit is belangrijk en het is heel vleiend om voortdurend telefoontjes te krijgen. Maar... publiciteit is geen doel op zich.

De groeiende bekendheid zorgt ervoor dat ik me meer kan concentreren op zaken die er echt toe doen. Hoe meer ik in de pers kom, hoe minder tijd ik hoef te besteden aan acquisitie, hoe meer ik me kan richten op het maken van heel bijzondere modelschilderijen. Dat is waar ik het allemaal voor doe: schilderijen maken die niet alleen mooi zijn, maar ook iets teweegbrengen.
 

 

Opdrachten

Opdrachten

 
Geen idee wat je je partner moet geven voor zijn of haar verjaardag? Een Bartart waardebon voor een schilderij is nooit verkeerd. Je kan er een aanvragen door me te mailen of te bellen.
En kom een keer vrijblijvend bij mij langs in Breda. Er is koffie voor de belangstellenden die een keer willen zien hoe een modelschilder werkt, en het uitzicht vanaf mijn werkplek is fascinerend. Maak wel even vooraf een afspraak, ik ben niet altijd
thuis.
 
Contactgegevens
Bart Rouwenhorst
Prinsenkade 7f
4811VB Breda
076-5152442
b.g.g. 06-45530043
bart@bartart.com
MSN: schilderbart@hotmail.com

 

  
 

 

Eerdere Nieuwsbrieven

nieuwsbrief juni 2005
nieuwsbrief mei 2005
nieuwsbrief april 2005
nieuwsbrief maart 2005
nieuwsbrief februari 2005 
nieuwsbrief januari 2005 
nieuwsbrief december 2004 
nieuwsbrief november 2004
nieuwsbrief oktober 2004
nieuwsbrief september 2004
nieuwsbrief augustus 2004
nieuwsbrief juli 2004
nieuwsbrief juni 2004
nieuwsbrief mei 2004
nieuwsbrief april 2004