titel Juli 2004
Bartart Nieuwsbrief

Dit is de vierde nieuwsbrief, oplage 179 stuks. Met deze nieuwsbrief word je maandelijks op de hoogte gehouden van mijn schilderactiviteiten. Aanmelden doe je via deze link.
Schilderwerk in de afgelopen maand: juni 2004

Joyce

"Joyce", 80 bij 40 cm, olieverf op doek, met lijst, op een blauwe muur

 Joyce (22) wordt soms op straat spontaan aangesproken door fotografen met de vraag of ze model wil staan, en dat kan ik me goed voorstellen. Haar gezicht is intrigerend, ze heeft een beetje een wipneusje en grote ogen die haar een onschuldige uitstraling geven. Maar daarnaast heeft ze ook vijf oorringen. Ze heeft een zeker contrast in zich, maar ik kan er nog niet de vinger op leggen hoe het zit. Misschien komt dat nog.
Bovenstaand schilderij van Joyce is deel van de Tiendoekenserie. Omdat in dit schilderij en in de eerdere werken "Samen" en "Nicole"  de gelijkenis van het gezicht zo treffend is, inspireerde het me tot een nieuwe serie schilderijen: de Portrettenserie. Omdat Joyce het blauwe schilderij erg mooi vond, maak ik voor haar een extra doek. Uiteindelijk zal zij op drie doeken verschijnen, en op haar persoonlijke pagina staan ze alle drie afgebeeld.
 

De Tiendoekenserie


Asamy, 160 bij 100 cm


Astrid, 180 bij 100 cm


Hansje, 180 bij 100 cm

De Tiendoekenserie is een serie werken met monumentale afmetingen van modellen in bedekt-naakte poses. De eerste vier doeken van de serie zijn nu klaar en volgende doeken vorderen gestaag. Ik werk nu aan Linda, Joyce en Kristel. Een actueel overzicht van het project staat op deze pagina. Er staan foto's van de modellen, verhalen over wie ze zijn en je kan er van week tot week het ontstaan van de schilderijen volgen. In de herfst van dit jaar wil ik met deze tien doeken mijn eerste grote expositie houden, het liefst in café-restaurant-galerie Dante in Breda.


Linda, 160 bij 100 cm (onvoltooid)


Kristel, 150 bij 150 cm (onvoltooid)

 


De Portrettenserie

Een goed gelijkend portret schilderen is misschien nog wel moeilijker dan het maken van een modelschilderij. Maar het lukt mij nu prima, en ik maak nu een serie schilderijtjes om dat te bewijzen. De portretten maak ik in olieverf in heldere kleuren, op doeken met een klein formaat. Ik voeg een lijst toe om het geheel te completeren. In eerste instantie wil ik zo'n 200 euro per schilderij met lijst vragen, later zal de prijs stijgen.


Jolanda en de opzet van haar schilderij

Het eerste model voor een portret is Jolanda, zij is een goede vriendin. Marloes zal binnenkort volgen. Deze eerste schilderijtjes zal ik tentoonstellen op kunstmarkten, en ik hoop daar opdrachten te krijgen voor meer portretten. Als jij op een van de volgende doeken wilt verschijnen kan je langskomen op één van de kunstmarkten of je kan me mailen.

 

Lopende Opdrachten
De lopende schilderopdrachten: 
- Het schilderproject van De Barones is nog niet verder gekomen, maar het heeft geen haast, het schilderij moet pas begin volgend jaar worden voltooid. 
- Van Tineke staan er twee nieuwe schetsen op haar pagina en haar schilderij groeit. Haar gezicht heb ik al enigszins uitgewerkt.
- Van Moniek zal ik een tweede schilderij maken, maar zij is deze dagen bezig met iets wat nog veel belangrijker is: bevallen. (succes!)
- Vandaag zal ik enkele composities maken voor het schilderij voor Inke en Theun. Inke is een vrouw met meerdere boeiende kanten. Ik wil in haar schilderij een drietal kanten van Inke verbeelden: trots+uitstraling, nadenkend, en zwoel+verleidelijk.
W.v.t.t.k.

Roem
Je bent pas echt geslaagd als kunstenaar als je je werk op de meest vreemde plekken tegenkomt. De schilderijen van Herman brood werden uiteindelijk zelfs gereproduceerd op broodtrommels, heel toepasselijk. Wat een toepasselijke plek voor mijn kunstwerken zou zijn wist ik niet, tot ik begin juni werd gebeld door Susanne.
Susanne is een visagiste, en zij had mijn schilderwerk uitgekozen om af te beelden op een... naaktmodel. Dinsdag 8 juni werd het schilderij "Iets heel moois"  gebruikt als inspiratie voor haar examen bodypaint. Kijk en vergelijk.


"Iets heel moois", olieverf op doek, 70 bij 50 cm, 2003


bodypaint, Susanne de Goeij, 8 juni 2004

Susanne is geslaagd met een goed cijfer.
 

Karakteranalyse
Voor ik een schilderij van iemand maak wil ik eerst weten wie zij is. Pas dan kan ik een schilderij maken waarop ze heel treffend wordt weergegeven. Een deel van ieder schilderproject is dus het leren kennen van iemand en over ieder model heb ik iets geschreven op de website.
Kristel is niet alleen een gewaardeerd model voor de tiendoekenserie, maar ze is ook iemand die net als ik mensen analyseert, als professie. Zij maakt lange rapportages over het karakter van mensen en zij had toegezegd er ook één te maken over mij. Gisteren mailde ze me die analyse: vier kantjes A4 met mijn goede kanten en mijn slechte kanten. Ik heb getwijfeld of ik het aan zou durven deze analyse te publiceren, maar ik heb een moedige bui, hij is hier te lezen.
 

27 december 1997
Gaudi is een van mijn helden. Hij heeft mooie kunstwerken gemaakt, maar ik bewonder hem vooral vanwege zijn moed. Hij heeft namelijk de kathedraal van Barcelona ontworpen terwijl hij wist dat hij met de technische middelen van zijn tijd het ontwerp niet kon bouwen. Maar hij maakte het ontwerp in de hoop dat tijdens zijn leven, of na zijn dood, de techniek zich zo zou ontwikkelen dat zijn ambiteuze ontwerp werkelijkheid zou worden. Zijn intentie lukt, Gaudi is inmiddels zelf overleden, maar zijn kathedraal krijgt langzaam maar gestaag de vorm die hij voor ogen had. In de voetsporen van Gaudi begin ook ik soms een ambitieus project:
Mijn allereerste bezoek aan mijn huidige woonplaats Breda was heel lang geleden, om precies te zijn op 27 december 1997. Het was een gedenkwaardige bezoek dat me nog altijd bijstaat en ook mijn kijk op het leven heeft veranderd. Ik ontmoette die dag een heel boeiend stel met een originele en hedonistische levenshouding. Dat bezoek was ook het begin van een schilderproject. Het leidde tot een schilderij in felle kleuren: paars, rood en oranje. In die tijd kon ik het gezicht in het schilderij niet in detail uitwerken, ik miste de vaardigheid daarvoor. Maar tot mijn vreugde ziet het er nu naar uit dat ik het schilderij eindelijk zal gaan voltooien, zeven jaar nadat ik het begonnen. Binnenkort te zien op www.bartart.com.

 

 
 
Verder nieuws

Beurzen en kunstmarkten
Naast grote beurzen zoals de Kamasutra en de Kunst-event, wil ik ook op kunstmarkten gaan staan. Ik wil op die manier nog meer mensen interesseren in mijn werk en nieuwe schilderopdrachten krijgen. 
De eerstkomende kunstmarkten waar ik een kraam huur zijn op 25 juli in Leende, onder de kerktoren, 7 augustus in Breda, bij de Nieuwe Veste, 28 en 29 augustus in Heeze, bij het Kasteel, en 5 september in Breda, in het Ginneken. Deze kunstmarkten zijn gratis toegankelijk. De Kamasutra beurzen zijn in Rotterdam (10 t/m 12 september) en Amsterdam (26 t/m 28 november), en de Kunst-event is in de Ahoy (1 t/m 3 oktober). Mail me als je naar een van de beurzen gaat, dan kan ik je misschien toegangskaarten met korting geven. Een actueel overzicht van de kunstmarkten en beurzen staat op deze pagina.
Geïnteresseerde vrienden?
Laura gaf een feestje voor genodigden ter gelegenheid van de onthulling van haar schilderij, en dat is terecht, want ze heeft een mooi kunstwerk aan de muur. Heb ik ook jou geschilderd, en vinden je vrienden het resultaat mooi? Misschien zijn er mensen in jouw omgeving die ook op een kunstwerk willen. Je kan bij mij een folder opvragen om die aan hen te geven. In die folder staat een verdere toelichting op mijn werk. 

 

Website bezoekers
Sinds de vorige nieuwsbrief hebben meer dan 3.500 mensen de bartart website bezocht om de schilderijen te bekijken, en dat is veel, maar dat kan altijd beter. Spread the word!

Dante
Ik wil heel graag in de herfst van dit jaar een grote expositie houden in café-restaurant-galerie Dante in Breda. Zodra de tien doeken klaar zijn zal ik langs gaan om te vragen of ze mijn werk willen ophangen. Je kan me helpen door in Dante te gaan dineren en alvast te vragen naar "de aanstaande expositie van bartart". Eet smakelijk!
 

Eerdere Nieuwsbrieven:

nieuwsbrief april 2004
nieuwsbrief mei 2004
nieuwsbrief juni 2004