BartArt Nieuwsbrief Januari 2005
Bartart Nieuwsbrief

Dit is de tiende nieuwsbrief, oplage 487 stuks. Met deze nieuwsbrieven word je maandelijks op de hoogte gehouden van mijn schilder-activiteiten. Aanmelden: mail naar bart@bartart.com of klik hier.

In deze uitgave lees je onder andere iets over Ratna, het model dat de beursactie van de afgelopen kamasutrabeurs heeft gewonnen.

Ik wens je een boeiend 2005.

Bart
 

Schilderijen in opdracht

Afgelopen maand heb ik aan deze opdrachten gewerkt:

Sietske

Ontwerp van het schilderij van Sietske, bestemd  voor een doek van 150 bij 50 cm

Sommige modellen kan je het beste vereeuwigen in een voorzichtige stand, en sommigen juist niet. Sietske is een vrouw waar een sensuele stand goed bij past. Ik heb een drietal schetsen in houtskool van haar gemaakt, deze is de beste, en daarnaast een zestal ontwerpen voor haar schilderij. Oorspronkelijk wilde Sietske een doek in staand formaat om boven de schouw te hangen. Maar nadat Sietske bovenstaand ontwerp zag verkoos ze toch een groot doek volgens dit ontwerp. Het wordt een doek van 150 bij 50 cm, en de grijze rand is een op het doek geschilderd kader. Het zal boven de bank komen te hangen.De langgerekte composities die ik voor Sietske heb bedacht zijn inspirerend, ik zal meer schilderijen gaan maken met deze vormen.
 

Elisabeth


Schets van Elisabeth

Elisabeth is een nieuw model en ik heb tot nu toe een drietal schetsen van haar gemaakt. Ze is een ervaren model, ze heeft eerder model gestaan voor tekencursussen. Ze heeft daardoor al veel tekeningen van zichzelf gezien van andere kunstenaars maar ze heeft mij verkozen om haar te vereeuwigen op een echt schilderij. Ze was vorige maand samen met haar man op bezoek en ze zijn zeer enthousiast over het schilderproces. Straks willen ze een drieluik.
 

De Barones


De Barones (vrijwel voltooid)
 
Het schilderen van de Barones is een groots project. Ik had het schilderij halverwege vorige maand tot in detail uitgewerkt. Maar vlak voordat ik het zou voltooien kwam ik tot de conclusie dat ik overal tevreden mee was, behalve met de kleurstelling. En dat is alleen op te lossen door overnieuw te beginnen. Inmiddels is het schilderij alweer vrijwel af, maar nu met een warm kleurenpalet. Op haar pagina is het hele proces stap voor stap te volgen.
 

William


Compositie van het schilderij van William

William is iemand die duidelijke ideeën heeft over wat hij mooi vindt. Ik werk graag aan schilderijen voor veeleisende mensen, ik hou van de uitdaging. Voor William heb ik een achttal composities gemaakt, en bovenstaande compositie is het uiteindelijk geworden. William is iemand die origineel is, en niet bang is om tegen de stroom in te roeien. En die eigenschap wil ik in dit schilderij belichten. De compositie overtreedt namelijk één van de regels die mijn schilderleraar me ooit bijbracht. Die regel is dat een model altijd naar het midden van het doek moet kijken. Verder zie je linksboven in de hoek van dit schilderij een rechthoek. Daar zal ik een ander schilderij gaan schilderen, namelijk een bestaand schilderij van Francis, de vrouw van William. Zo'n soort verwijzing naar een ander schilderij zie je vaak op klassieke doeken.William is niet de laatste man die ik ga schilderen, deze week kreeg ik een aanmelding van Arjan. Hij was getroffen door de detaillering in het tweede schilderij van Moniek en wil zelf ook op een doek.
 

Planning opdrachten
Deze maand (januari) zal ik werken aan de bovengenoemde opdrachten en aan het drieluik van Inke.
 
 
 
SchilderijenSeries

De Schilderijenseries
De schilderijen in opdracht zijn bestemd voor het model. Naast die opdrachten maak ik ook andere schilderijen. Deze schilderijen zijn bedoeld voor exposities en hebben een specifiek thema. Zo zijn er de TiendoekenSerie, de PortrettenSerie, de SportersSerie.
 

De SportersSerie


Aly, 80 bij 60 cm, olieverf op doek, 2004

Het eerste doek van de SportersSerie is voltooid. Dit schilderij is in opdracht gemaakt, het is dus niet bedoeld voor een expositie. Het was een kerstcadeautje van Aly voor haar man.Het schilderij laat het moment zien dat Aly wereldkampioene werd, in haar klasse. Het doek valt op door de bruintinten, een ode aan Rembrandt, en het fuchsia-kleurige shirt van Aly. Die laatste kleur is geen toeval. In de wereld van de powerlifters komt het vaak voor dat iemand een ritueel heeft voordat hij een recordpoging doet, of een favoriet kledingstuk wat hij altijd aandoet bij wedstrijden. In het geval van Aly is dat haar shirt.
 

Mark


Mark Neele, 140 bij 100 cm, acryl op doek

 De grote doeken die ik van Mark Neele maak voor een expositie in een sportschool, vorderen heel langzaam. Maar het eerste doek vind ik al imponerend. De uitsnede van dit schilderij heb ik zo gekozen dat zijn gespierdheid goed naar voren komt. Door hem van onderaf te te zien lijkt het een brok kracht. Het heeft iets weg van een "oermens".Ik wil Mark in realistische tinten afbeelden. De uiteindelijke huidskleur zit er nu nog niet op, maar dat komt nog. De witblauwe achtergrond zorgt voor een luchtig en vrij gevoel. Ook heb ik de voor- en achtergrond een geheel willen laten vormen en de grove structuur van de verf loopt daarom op bepaalde plaatsen door in de figuur. Het tweede schilderij van Mark wil ik uitwerken in grijstinten of in een palet met veel geel er in. Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe dat gaat worden.
 

De RoodharigenSerie
Ik ben de TiendoekenSerie ooit begonnen met als doel een expositie te krijgen in café-galerie Dante in Breda. Om daar te exposeren wilde ik een serie grote doeken maken met modellen in bedekt naakte poses. Zelfs na veel maanden zit er nog maar weinig schot in het project omdat schilderopdrachten altijd voor zijn gegaan. Dat is een luxe probleem, geen echt probleem. En het heeft me de tijd gegeven om te bedenken wat ik werkelijk wil. Een idee dat me bleef fascineren was om een expositie te maken van schilderijen met een thema dat zeer tot de verbeelding spreekt: roodharigen. Echte roodharigen zijn zeldzaam, de meeste vrouwen met rood haar hebben hun haar geverfd. Een "echte" herken je aan haar witte huid, de sproeten op het gezicht en soms op de rest van het lichaam en de rode blos op haar wangen. Als het lukt om een serie werken bij elkaar te schilderen, en als ik toestemming krijg om ze te exposeren op een mooie plek, dan wil ik dat de expositie wordt geopend in aanwezigheid van een zee van roodharige schonen, waaronder natuurlijk alle modellen.Dus daar ben ik nu langzaam naartoe aan het werken. Tot nu toe heb ik al enkele roodharigen vereeuwigd, zoals Hansje, Joyce, en Kristel. Ik ben afgelopen maand verder gegaan met het derde schilderij van Joyce en ik heb ook gewerkt aan een tweetal doeken van Anke.
 Het derde doek van Joyce, 160 bij 100 cm, acryl op doek (halverwege)
 


Anke met twee handen, 120 bij 100 cm, acryl op doek (halverwege)
 


Anke met hoed, 120 bij 100 cm, acryl op doek (net begonnen)

Joyce heb ik al in twee andere schilderijen vereeuwigd en Anke is een oude bekende van mij, ik heb haar in een grijs verleden een keer geschetst. Enkele andere roodharige modellen zijn al gevraagd, maar er zijn ook nog vacatures. Ik zoek dus modellen voor de eervolle uitdaging om model te staan voor een groot doek. De eisen zijn hoog: de maten van het model zijn niet zo belangrijk, maar de modellen die ik zoek moeten wel van nature rood of rossig haar hebben, en ze moeten vooral uitstraling hebben. Weet je iemand? Mail me.

 

Winnares beursactie kamasutrabeurs RAI
 


Schets van Ratna

Op de Kamasutrabeurs in Amsterdam, nu een maand geleden, hield ik een actie: iedereen die zijn of haar emailadres achterliet maakte kans op een gratis schilderij van zichzelf. In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat ene R.D.H. had gewonnen. In eerste instantie kreeg ik geen reactie, pas na drie weken spannende stilte meldde Ratna zich. Ze was op vakantie geweest, vandaar. Inmiddels is ze langs geweest in Breda, en op haar pagina staan enkele tekeningen en een korte beschrijving van haar. Deze week komt ze voor de tweede keer langs en zoeken we verder naar de perfecte pose.
 

 
 
Bartart promotie

Opdrachten
Nieuwe schilderopdrachten zijn welkom! Ik vind het prettig om te weten dat  er de komende maanden een boel werk op mij ligt te wachten. Dus je maakt me erg blij met het geven van een schilderopdracht. Een portretschilderij maak ik vanaf 400 euro en een modelschilderij vanaf 600 euro. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de grootte van het doek en de mate van detaillering. Ik werk zonder voorschot: pas als het schilderij af is hoef je het te betalen. Dus... maak een afspraak om een kop koffie te komen drinken in mijn atelier in Breda.
 

Beurzen
Dit jaar hoop ik weer op enkele Kamasutra en kunst beurzen te staan en de win-een-schilderij-van-jezelf actie te herhalen. Op welke beurzen dat zal zijn en wanneer, zal ik ter zijner tijd via deze nieuwsbrief laten weten.

 

           
  Folders
Joyce is trots dat ze de voorkant van wel 2400 folders siert. In die folders staat een beschrijving van mijn werk, met een aantal voorbeelden. Doe haar een plezier en vraag folders aan voor jezelf of voor vrienden. Mail me hoeveel ik je er kan toesturen op welk adres. Er zijn twee typen folders: de ene gaat over modelschilderijen en de ander over portretschilderijen.
 

Progressie
De afgelopen maand heb ik 11 tekeningen en 6 composities gemaakt, aan 6 schilderijen gewerkt, 1 doek vrijwel en 1 helemaal voltooid. Het gaat goed.
 

Bartart genomineerd voor het maken van een kunstwerk voor de tweede kamer?
De organisatie met de naam "De Dienst" houdt een verkiezing voor een kunstwerk voor de 2e kamer. Iedereen mag een idee lanceren, en als gerespecteerd kunstenaar kon ik natuurlijk niet achterblijven. Mijn (niet serieuze!) voorstel is om Femke Halsema op een modelschilderij te vereeuwigen. Mijn motivatie voor dit idee is dat het beter is dat politici aan hun populariteit werken door model te staan voor een schilderij, dan door bepaalde bevolkingsgroepen in een kwaad daglicht te stellen.Mijn voorstel is nog niet unaniem verkozen, maar als iedere nieuwsbriefabonnee even helpt, kan de winst mij niet ontgaan. Dus klik op www.de-dienst.nl, klik op het blauwe modelschilderij, geef mij een 10, en laat mij Femke schilderen! :)
 
 

Eerdere Nieuwsbrieven:

nieuwsbrief april 2004
nieuwsbrief mei 2004
nieuwsbrief juni 2004
nieuwsbrief juli 2004
nieuwsbrief augustus 2004
nieuwsbrief september 2004
nieuwsbrief oktober 2004
nieuwsbrief november 2004
nieuwsbrief december 2004