modelschilderijen

» klik hier om naar de www.Bartart.com site te gaan
 

Dag belangstellende,


Dit is de twaalfde nieuwsbrief, oplage 860 stuks. Met deze nieuwsbrieven wordt je maandelijks op de hoogte gehouden van mijn schilderactiviteiten. Aanmelden voor de volgende edities doe je hier.

In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de de beurs in Rijswijk, winnaressen van de Bartart Beurs-acties en of er over smaak valt te twisten.

Bart

 

 

Schilderopdrachten

Sietske
 

 
"Sietske" , 150 bij 50 cm, olie en acrylverf op doek

Het schilderij van Sietske (150 bij 50 cm) is voltooid. Ondanks het feit dat er maar één oog van Sietske zichtbaar is, is ze toch herkenbaar. De randen van het doek heb ik afgewerkt met enkele lagen acrylverf. De afbeelding heb ik met dunne lagen en de rand met dikke lagen verf geschilderd. Hierdoor lijkt het een schilderij een lijst te hebben. De ondertekening is net als bij de meeste dikke doeken aan de rechterzijkant van het doek, dus niet zichtbaar op bovenstaande afbeelding. 
Het doek heb ik vorige weekend aan Sietske en haar vriend gepresenteerd, en zondag kregen ze het thuisbezorgd. Het hangt nu boven hun bank in de huiskamer. Te
beoordelen aan de reactie van de de vriend van Sietske, die dit doek als verjaardagskadootje kreeg, is het zeer geslaagd.

Elisabeth

 


"Elisabeth", 130 bij 70 cm, acryl op doek
(nog onvoltooid)

Het doek van Elisabeth is nog lang niet af, maar het schilderij vordert wel prima. Het gezicht van Elisabeth is prima herkenbaar maar een groot deel van het doek is nog niet uitgewerkt. Ik hoop binnenkort het doek te kunnen laten zien aan Elisabeth en haar man. Uit onze onderlinge Emailwisseling proef ik hun nieuwsgierigheid.

William
 

Ook het doek van William vordert. Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt door een compositie te kiezen waarbij het licht van rechts komt en William naar links kijkt. Hierdoor komt het grootste deel van het gezicht van William van het schilderij in de schaduw te liggen, en dat betekent dat de schaduwkleuren goed moeten worden gekozen. Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met kleuren, en ik kom verder. In de verschillende fasen van het doek kan je zien dat ik eerst te veel bruin heb gebruikt en later te veel zwart. De huidige tint van het voorhoofd is al bijna goed. De achtergrond schilder ik in verschillende tinten blauw. In de achtergrond zal ik een verwijzing maken naar het schilderij van de vrouw van William. 
Ik hoop deze maand een groot gedeelte van het doek af te hebben, en de eerste mei komt William, met aanhang,
kijken. 
Planning
 
 
 
Deze maand hoop ik het drieluik van Inke te voltooien, vorig weekend gaf ze mij de laatste aanwijzingen. Daarnaast wil ik het doek van Elisabeth voltooien en verder komen met het doek van William. Tenslotte heb ik kennismakings- gesprekken gepland voor twee nieuwe schilderprojecten, dus daar zal ik schetsen voor gaan maken.
 
 

Series

Schilderijenseries

Deze maand was er geen progressie in de verschillende schilderseries; de roodharigenserie, de portrettenserie, en de sportersserie. Volgende maand wel weer nieuws, hoop ik.

 

Winnaressen

Ratna
Ik ben begonnen aan het doek van Ratna. Dit doek krijgt een klassieke uitstraling. De compositie is traditioneel qua pose en qua idee. De kleuren ondersteunen de sfeer. De achtergrond wordt grijsachtig, de lendedoek zwart, net als het haar van Ratna. Het lichaam en het gezicht van Ratna krijgen realistische kleuren; lichtbruin met een warme gloed.
Sophia
 

Sophia won de beursactie op de Kamasutrabeurs in Utrecht. Zij is eerst een maand lang naar Thailand op vakantie geweest, onder andere om tijgers te knuffelen. Ze is een sterke vrouw. Ze schreef over zichzelf en over het schilderproject:

"Ik heb veel verschillende kanten dus ik ben voor veel mensen moeilijk te peilen, ik heb bijvoorbeeld ook een harde kant. Ik wilde eerst dat je een kinky schilderij van mij zou maken, maar nu gaat Bibi voor. Dit schilderij moet vooral veel liefde uitbeelden, dat wij samen een eenheid zijn! Bibi en ik zijn 1!"

Bibi is de onlangs overleden geliefde kat van Sophia. Ik ga dus voor dit project een schilderij maken van Sophia en Bibi, waarbij ik oude foto's van Bibi gebruik om hen samen te voegen op één schilderij. De moeilijkheid is dat het geen twee losse plaatjes moeten lijken. De lichtval, de toonwaarden, en de schaduwen moeten overeen komen. Inmiddels heb ik al enkele schetsen van Sophia gemaakt, en momenteel overleggen we over de compositie.

Tasja
 

Op de laatste  Kamasutrabeurs in Rijswijk was er weer de mogelijkheid om een Emailadres achter te laten en een schilderij van jezelf te winnen met korting. En de winnares is... 

Tasja

Ik heb haar gemaild, en gisteren kreeg ik bericht terug:

...Leuk dat ik gewonnen heb, ik vind het wel erg spannend. Ik wil graag gebruik maken van het aanbod (het is al lang een stille wens)...

Tasja heet eigenlijk Natasja. "Tasja" is de naam die ze gebruikt voor haar Emailadres...

 

 

Publiciteit

Kamasutrabeurs
 

1, 2 en 3 april was er weer een Kamasutrabeurs, deze keer in Rijswijk. Deze beurs had meer standhouders en meer vloeroppervlak dan eerdere beurzen in andere steden. Het bezoekersaantal was relatief laag vanwege het mooie weer dat weekend. De combinatie van een grote beursoppervlak en een beperkt aan bezoekers zorgde voor weinig drukte. Ik had gelukkig niet te klagen over de belangstelling. Mijn stand was enorm groot (meer dan tien meter breed) en hij grensde aan een soort van binnenruimte, waardoor de kunstwerken van ver te zien waren. Het team dat mij hielp bestond uit Marloes, Jeroen, Marit, Kim, Joris, Anke, Eline, Kris en Olivier. (dankdankdank!) Vier modellen kwamen langs: Sietske, Anke en Joyce en Inke. De eerste drie hebben hun schilderij meegekregen en Inke kwam langs en heeft commentaar gegeven op haar bijna voltooide kunstwerk. De beurs leverde mij direct een nieuwe opdracht op. Misschien zullen nog enkele opdrachten volgen zodra de bezoekers over de teleurstelling heen zijn dat ze de beursactie niet hebben gewonnen. :)

Op deze beurs was er ook belangstelling uit een onverwachte hoek: iemand van de kliniek van een man die iedere TV kijker wel kent (Schoemacher) kwam langs. Hij kwam speciaal voor mij en een andere stand op deze beurs kijken. Hij was geïnteresseerd hoe mijn doeken er in werkelijkheid uitzien. Wie weet hangen enkele van mijn doeken binnenkort op een plek waar uiterlijke schoonheid "core business" is.

De Dienst
 

De organisatie van de verkiezing van het kunstwerk voor de 2e kamer had weinig keus. De eerste ronde sloot mijn voorstel vrijwel winnend af, en de nadien ingelaste tweede stemmingsronde... ook. De organisatie kon niet anders dan de wil van het volk te respecteren en heeft mijn voorstel genomineerd door het in de categorie "nieuw te maken schilderijen" te plaatsen, op www.de-dienst.nl. Deze en komende maanden gaan enkele kunstcommissies zich over de voorstellen buigen.

Ik denk niet dat ik nòg een ronde verder kom. Ik vermoed dat de kunstcommissies een minder geruchtmakend voorstel zullen verkiezen om uit te laten voeren. Desalniettemin ben ik blij dat ik zo ver ben gekomen, en dat komt allemaal door... jullie, de nieuwsbrieflezers. Bedankt!

Ter herinnering: mijn voorstel is het schilderen, in Bartart stijl, van politici. Een mooie kandidaat zou Femke Halsema zijn, maar andere kandidaten (m/v) mogen zich ook aanmelden. Mijn idee is dat stijlvolle modelschilderijen van politici zoveel publiciteit oplevert dat luidruchtige moslimhatende politici worden overstemd. Overigens, Femke heeft weliswaar nog niet gebeld om een afspraak te maken, maar ze heeft al wel gereageerd door zich solidair te verklaren met mijn ideeën, zie hier. Ze gebruikt overigens wat sterkere bewoordingen dan ik zelf zou kiezen, maar dat vergeef ik haar.

Smaak
 

Over smaak valt niet te twisten. Desalniettemin vind ik, zijnde een kwantitatief georiënteerde wetenschapper, dat je er wel aan kan meten. Eerder heb ik al gemeten wat mijn beste schilderij was door middel van een enquête op mijn site. De invullers van die enquête vinden het schilderij Moed mijn beste schilderij ooit, en dat ben ik met hen eens. Maar er zijn nog meer grootheden om te meten. 

De eerste pagina van mijn website bestaat uit een aantal afbeeldingen van schilderijen. Bezoekers van mijn website klikken vervolgens door naar de tweede pagina. De meeste bezoekers doen dat, maar niet allemaal, een klein percentage klikt namelijk niet door. Het percentage bezoekers dat wèl doorklikt is de laatste paar dagen drastisch toegenomen. Dat kan niet anders dan door een verandering in de eerste pagina, heb ik bedacht. En die verandering is het nieuwste schilderij dat aan die pagina is toegevoegd...

 

Persoonlijk

Progressie
  Het schilderwerk gaat goed. Deze maand heb ik één doek voltooid, en daarnaast een aantal doeken afgewerkt die ik niet op de website laat zien (die zijn privé). De Kamasutrabeurs kostte veel tijd maar leverde ook veel op.
 

Opdrachten

Waardebon
 

 

Het schilderij van Sietske was een verjaardagscadeautje voor haar vriend. Ik denk dat een schilderij van jezelf één van de mooiste cadeaus is die je je partner kan geven. 
Deze week mailde een kordate dame mij, en zij formuleerde haar motivatie om zich te laten schilderen op deze manier:

Ik had al eerder jouw site en je werken bekeken, maar er verder niks mee gedaan. Maar nu is mijn vriend dus over een ruim een week jarig en ik had geen flauw idee wat ik hem zou moeten geven. In materiele zin hebben we eigenlijk alles al, en ik wil graag iets bijzonders.

Naast jou heb ik nog twee kunstenaars aangeschreven, maar jouw werk sprak me eigenlijk het meeste aan. Ik denk dat ook jouw werkwijze me erg aanspreekt, gewoon eerst rustig bepraten en dan kijken of het een beetje zal lukken met model staan.
Ik begrijp dat er een aantal maanden over heen gaan voordat het werk klaar zal zijn, maar dat maakt niet zoveel uit. Ik denk namelijk dat ik mijn vriend gewoon meeneem als we een afspraak hebben, dan kan hij ook het hele proces volgen. Ik vermoed dat hij dat alleen al geweldig zal vinden.

Speciaal voor de mensen die het ultieme verjaardagscadeautje zoeken, en een CDbon toch iets te geijkt vinden, heeft Marloes de BartartBon gemaakt ter waarde van een schilderij van jezelf. De waardebon is ter grootte van een A4tje, ligt goed in de hand, en je geeft iets wat iemand niet snel zal vergeten. Mail me je adresgegevens als ook jij een exemplaar wilt hebben om cadeau te doen.

Opdracht
  Je kan me een schilderopdracht geven door me te mailen of te bellen, maar je kan ook een keer vrijblijvend langs komen in Breda. Door de week schilder ik overdag, en ik neem graag een pauze om je e.e.a. uit te leggen en te laten zien waar ik op dat moment aan werk. Wil je in het weekend langskomen? Maak dan een afspraak.
  

 

 

 

Eerdere Nieuwsbrieven

nieuwsbrief april 2004  
nieuwsbrief mei 2004  
nieuwsbrief juni 2004  
nieuwsbrief juli 2004  
nieuwsbrief augustus 2004  
nieuwsbrief september 2004  
nieuwsbrief oktober 2004  
nieuwsbrief november 2004  
nieuwsbrief december 2004 
nieuwsbrief januari 2005
 
nieuwsbrief februari 2005
 
nieuwsbrief maart 2005