Xara en "Xara", juli 2004
 

Xara

is 22 jaar, en heeft onlangs haar afstudeerscriptie verdedigd, en ze kreeg een 9. En dat is meer dan ik scoorde. :)
Naast haar studie International Business and Languages vond ze het heerlijk om model te staan. Ze heeft een lieve uitstraling en ook iets onschuldigs, maar dat is niet helemaal terecht. Ze heeft iets ongrijpbaars, iets mysterieus als je haar beter leert kennen. Maar ik kan niet benoemen wat het is. Misschien komt dat ooit nog.

Het plan was om twee schilderijen te maken van Xara. De ene is voor haarzelf, de ander voor mij, voor exposities en verkoop.

 

Schilderproces

Het eerste schilderij was goed op weg, na een kleuraanpassing. Maar juli 2004 hebben we besloten om het toch niet verder uit te werken, de compositie voldeed net an onze verwachtingen. Hierna hebben we een nieuwe fotosessie gehad. Daar zat een goede compositie tussen: schilderij 2. 24 oktober: kleuren bijgewerkt naar warmer oranje. 12 november: voltooiing.
Wie weet komt er ooit nog een derde schilderij, maar ik  voorzie dat ik voorlopig te druk ben met opdrachten en de verschillende Projecten. Het tweede schilderij is in ieder geval erg geslaagd!

bijgewerkt op 12 november 2004

 

Eerste schilderij

de eerste stand is uitgekozen door Xara. haar billen komen er mooi op uit. De kleuren zijn azo geel middel, azo geel donker, kraplak rood, en gebrande sienna. De achtergrond is meer bruinig, Xara zelf is meer oranje. De afmetingen zijn 80 bij 60 cm. Het bruin is in de vierde versie vervangen door rood om het schilderij meer een eenheid te maken. na versie 5 is het een kwestie van uitdetailleren. Juli 2004: het is zeldzaam, maar we hebben besloten om dit schilderij niet verder uit te werken. Het voldoet niet aan de verwachtingen.

 
eerste opzet eerste schilderij
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding

Tweede schilderij

Dit schilderij wordt anders. Omdat ik inmiddels beter ben geworden in het uitwerken van portretten, en omdat Xara een intrigerend gezicht heeft, kozen we voor een stand waarin dat beter naar voren komt. 
Het prominente gezicht geeft het schilderij iets lievigs. Maar de ketting geeft het schilderij daarnaast een zekere spanning. Ik denk dat dit portret Xara laat zien zoals ze is.

 
eerste opzet tweede schilderij
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
voltooid
grote afbeelding
home