"Vrij", het eerste schilderij van
Shabira, olieverf op doek, 140 bij 100 cm
 

Shabira

Shabira (niet haar echte naam) is een mooie sportieve Belgische vrouw. Ze doet aan hardlopen, ze traint twee keer in de week zo'n 7 kilometer. Ze durft veel; Shabira is een moedige vrouw, dat zie je direct. De passie van Shabira is reizen.

We zijn begonnen met een serie tekeningen  en een serie foto's. We hebben twee poses uitgezocht, voor twee schilderijen. Die poses zijn geinspireerd op tekening drie en de laatste tekening. Inmiddels hebben we 170 foto's gemaakt om de perfecte stand te vinden. De kleuren van het eerste schilderij, getiteld "Vrij", zijn zacht en warm geworden, het tweede schilderij wordt heel anders.

 
tekeningen
grote afbeelding
grote afbeelding
derde tekening
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding

Eerste schilderij

op dit schilderij ligt Shabira en haar gezicht staat centraal. Het schilderij is geinspireerd door de derde tekening. Het formaat is 100 bij 140 cm (liggend), de kleuren zacht en warm zonder harde contrasten.
De grootte en positionering van Shabira op het schilderij heb ik bepaald met hulp van de tekening hiernaast. Links is er net wat meer ruimte dan rechts, waardoor haar gezicht meer centraal staat. Boven is meer ruimte dan onder waardoor de liggende postie en de rust wordt benadrukt. Het gezicht wordt groter dan levensgroot (130%). 
7 sept. 2003. De schets staat nu op het doek. Na de vakantie komt de eerste verflaag.

 

Oktober 2003. Soms moet je op je schreden terugkeren... Ik heb een nieuwe, sterkere opzet gemaakt. Bij deze opzet valt er een stukje van de benen van Shabira weg. Het figuur wordt groter, en het schilderij wordt spannender. Verder wil ik voor dit schilderij lichte kleuren gebruiken, maar dat is niet eenvoudig. Het palet wijkt af van alles wat ik tot nu toe heb gemaakt. Maar de huidige versie, met een witte achtergrond, voelt goed. Het schilderij zal anders dan mijn andere werk geen scherpe lijnen krijgen, het zal meer een vloeiend verloop krijgen.
Januari 2004. Het schilderij is klaar en de verf droogt. Na het vernissen is het overgedragen. Het schilderij was te bewonderen op de beurs in Utrecht, en het was de directe aanleiding voor iemand om mij een nieuwe schilderopdracht te gunnen.
 
positionering van Shabira op het schilderij
grote afbeelding
eerste opzet eerste schilderij
grote afbeelding
grote afbeelding
hernieuwde opzet
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
 Het schilderij "In Situ"
komt nog

Tweede schilderij

Op dit schilderij zit Shabira, in een trotse houding. Het schilderij is geinspireerd door de laatste tekening. De maten zijn 60 bij 80, de kleuren en warm, en koel. Dat contrast is iets wat Shabira misschien wel typeert. Aan de ene kant is ze warm, maar aan de andere kant kan ze, naar mijn indruk, ook heel hard voor zichzelf zijn.
Ik heb veel nagedacht over deze opzet. De  kleursetting was eerst paars-rood-geel, maar heb ik veranderd in blauw met warmgeel. De inspiratie hiervoor is deels een oud schilderij van Mondriaan van een duin (zie hier en hier). Verder heb ik deze kleursetting  uitgetest op een ander schilderij.

 

Deze kleursetting is voor mij nieuw. De kleurcombinatie oranje tegenover blauw is volstrekt onnatuurlijk, maar het voelt goed. Het is moeilijk om in de overgangen tusen de twee kleurvlakken geen groen te krijgen, maar dat is wel mijn ideaal. Een gezicht schilderen is ook altijd moeilijk. De krachtige, een beetje peinzende blik van Shabira moet duidelijk te zien zijn. Op 6 januari was het gezicht helemaal uitgewerkt. Het plan is om het gezicht nu weer aan te passen zodat het minder peinzend en minder herkenbaar wordt. Dat laatste, onherkenbaarheid , is een voorwaarde voor het schilderij.
 
eindresultaat
komt nog
grote afbeelding
home