"Aly is wereldkampioene!"
80 bij 60 cm, olieverf op doek, 2004
 

Aly

Aly is wereldkampioene! Ze heeft in India, in haar leeftijd en gewichtsklasse, een aantal wereldtitels gehaald in het Powerliften.
Ze wilde graag een schilderij van een specifieke gebeurtenis, namelijk het moment dat ze haar vierde wereldtitel haalde. Het schilderij wil ze haar man kado geven voor kerst. Aly had alleen een foto, geen negatief en de gebeurtenis was ook niet te reconstrueren om er nieuwe foto's van te maken. 

Normaal gesproken schilder ik niet van een bestaande foto, omdat een schilderij speciale eisen stelt aan de compositie en de lichtval. Maar het wonderlijke is dat de foto die Aly mij stuurde, erg goed scoorde op deze twee criteria.
 

 

Sterker nog, de setting en de lichtval doen me denken aan composities van een van mijn grote voorbeelden: Rembrandt. 
Rembrandt was een vernieuwende schilder. Een van de dingen die hij introduceerde was een nieuwe manier om groepsportretten te maken. Zijn voorgangers beeldden mensen vaak netjes naast elkaar af. Rembrandt zette met zijn meesterwerk de nachtwacht een nieuwe toon: een groep mensen die losjes naast en door elkaar staan. Dit geeft een schilderij meer sfeer. Daarnaast was Rembrandt ook een meester in het kiezen van een belichting. De hoofdpersoon wordt mooi uitgelicht door schijnbaar toevallige lichtbronnen.
 

"De Nachtwacht", Rembrandt
(vernieuwende groepscompositie)
 
 

 “Samson Proposing the Riddle at the Wedding Feast”, Rembrandt, (spectaculaire belichting)
 
 

Tredend in de voetsporen van Rembrandt (ahum) probeer ik Aly te vereeuwigen in een mooi schilderij. 

De vier ideeen voor de composities (zie verder) hebben allen voor- en nadelen. Idee 1 geeft het meeste ruimte aan Aly zelf, idee 3 geeft het beste de verbinding tussen Aly en de groep weer, en de laatste laat ruimte voor een mooie theatrale belichting. Ik heb de vierde gekozen.

Dit schilderij is overigens deel van de serie schilderijen met als thema sport. Op deze pagina vind je een overzicht van deze serie.

 

De compositie en uitsnede in de uitgangsfoto

 

Schilderproces

3 november: gewerkt aan de compositie, ik heb verschillende idee-en. 12 november: experimenten met kleuren. 17 november: eerste laag vrijwel voltooid. 2 december: nieuwe kleurstelling. 7 december: bijna klaar. 9 december: voltooid.
Het schilderij is over een week droog genoeg om te vervoeren. Olieverf droogt heel langzaam, pas over een jaar zal het droog genoeg zijn om te vernissen. Tot die tijd met het dus voorzichtig worden behandeld. Ik zal het schilderij woensdag de 15 december overhandigen, en ik ben benieuwd naar onze (eerste!) ontmoeting. Ik heb haar namelijk tot nu toe alleen via de telefoon gesproken omdat het een verrassing voor haar man moet zijn...
 

 
compositie-ideeen
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding

Schilderij

het is een doek van 80 bij 60 cm. De kleuren zijn bruin, zwart, geel en wat roze. Het is een vrolijk en theatraal schilderij geworden.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
komt nog
grote afbeelding
home