Ingrid (links) en Helen
grote afbeelding
 

Ingrid en Helen

Ingrid en Helen zijn een één-eïge tweeling met rood haar. Ik ga een schilderij van hen maken voor het roodharigenproject. Een overzicht dat project vind je hier.

Tweelingen worden vaak aangesproken op hun tweelingschap. Ingrid en Helen vinden dat niet vervelend, gelukkig. Ik heb hen gevraagd in hoeverre ze verschillen, en in hoeverre hun tweeling zijn invloed heeft op henzelf en op hun omgeving. 

 

Op het eerste gezicht hebben Ingrid en Helen veel overeenkomsten: ze hebben hetzelfde postuur, haarkleur en haardracht en ze hebben beiden veel sproeten. Beiden zijn academisch opgeleid. Als je hen voor het eerst ontmoet is het lastig te zien wie wie is. 

Als je beter kijkt gaan de verschillen je steeds meer opvallen. In houding, gezicht, postuur en voorkomen zitten subtiele verschillen. En ook de persoonlijkheden zijn anders.

Aan hun gedrag kan je zien dat ze gewend zijn om samen op te trekken. Als ze samen tegen je praten wisselt de spreker soms middenin een zin. 
 


Nu vind Ingrid het niet vervelend meer dat ze een van een tweeling is, juist leuk, maar het is een periode anders geweest. Toen wilde ze vooral als individu gezien worden en niet als een van de twee. Ze had de behoefte zich te onderscheiden van Helen, zodat mensen hen beter uit elkaar konden houden. Helen had het daar erg moeilijk mee. Zij heeft het tweeling-zijn nooit als vervelend ervaren.
Nu dat hun levens minder overeenkomsten vertonen dan vroeger, vinden ze het alletwee leuk om tweeling te zijn. 

 

 

Uitdaging
Vroeger was het voor mij een uitdaging om iemand herkenbaar en treffend te schilderen. Inmiddels is dat wat meer  routine geworden. Maar het herkenbaar en treffend schilderen van een één-eïge tweeling is een nieuwe uitdaging. Ik hoop dat het gaat lukken.

De lakmoesproef voor dit project is op 14 oktober. Hopenlijk zullen die avond  de ouders van Ingrid en Helen het schilderij  komen bekijken. Ik hoop dat zij in één oogopslag zullen zien wie wie is.
 

 

Schilderproces
juli 2005: eerste ontmoeting
augustus: fotoshoot, opzet, eerste verflaag
september: voltooiing
oktober: het schilderij staat in de etalage van het VVV van Asten. 
vanaf 14 oktober: het schilderij hangt op de expositie in het cultureel centrum van Asten.
 

Schetsen
De twee schetsen hebben we gemaakt tijdens de eerste ontmoeting.
 
eerste schets
grote afbeelding
tweede schets
grote afbeelding

Eerste schilderij
Dit doek is heel simpel qua opzet, maar het straalt heel veel uit. Ik vind het ontroerend. 
 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
achtste fase
grote afbeelding
negende fase
grote afbeelding
tiende fase
grote afbeelding
elfde fase
grote afbeelding
     
home