"Pieternel in barnsteen en carneool"
olieverf op doek, 70*60 cm, 2003
grote afbeelding

Pieternel

Stel, je leven is een tekening. Gaandeweg je leven komt hij vol met lijnen en beelden te staan. Er vormen zich vaste patronen en die blijf je zonder veel nadenken herhalen.
Dan gebeurt er iets, in mijn geval een ongeluk, waardoor je jezelf beseft dat 
dit je eindtekening had kunnen zijn. Je dwingt jezelf eens goed naar die tekening te kijken. Er staan stukken op die je niet mooi vind. Wat nu...??

Blijf je de lijnen niettemin herhalen? Of durf je het aan om te gaan gummen? Ik vind dat mijn tekening toch op zijn minst door mijzelf mooi gevonden moet worden.... en ben gaan gummen. 

 

Het vergt wat kracht omdat sommige mensen stukjes die ik weggum juist mooi vinden. Ze zien die stukjes juist liever blijven staan... En dan, na lange tijd gummen, heb je ineens weer ruimte op je 
tekening gecreeerd. Je hebt jezelf vrijheid kado gedaan. Je kunt je opnieuw openstellen, nieuwe dingen ontdekken en als ze je bevallen zet je ze op je tekening. Je 
geeft je over... aan jezelf.
Dat is wat voor mij uit dit schilderij spreekt: kracht, openstellen en overgave.... De kracht en overgave haal ik zelf uit een spirituele overtuiging. De kleuren zijn gebaseerd op barnsteen en carneool. Twee stenen die voor mij warmte vertegenwoordigen. 
 

Warmte staat bij mij voor liefde en gezelligheid. Het gele geeft de tekening een  vurigheid, die ik zeker ook bezit.....

Ik ben dan ook heel erg blij dat het Bart is gelukt om een,  zo bij mij passend, schilderij te maken.

Pieternel, juli 2003
pieternel64@hotmail.com
(commentaar is welkom)

Hiernaast staan haar twee mooiste tekeningen en afbeeldingen van het schilderproces. Het eindresultaat is, al zeg ik het zelf, subliem.

 
tekeningen
grote afbeelding
grote afbeelding
eerste fase van het schilderij
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
home