"Eva" en "Eva en de Slang"
olieverf op doek, 100 bij 80 cm
 

Eva en de Slang

hier staan schilderijen afgebeeld met een klassiek thema: Eva wordt verleid door de slang om van de appel der kennis te eten.

Volgens de Bijbel waren Eva en Adam de eerste mensen op aarde, zij woonden in een paradijselijk oord, het Hof van Eden. 
De Duivel, vermomd als slang, biedt Eva de appel der kennis aan. Hoewel het door God verboden was om van die appel te eten kon Eva de verleiding niet weerstaan en at, stiekem, van de appel. Het gevolg hiervan was dat Adam en Eva uit het Paradijs verbannen werden. Zeg maar, 's werelds eerste politieke vluchtelingen. 

Een drama, of misschien toch niet?

 

Dat slangen en religie nauw samen gaan blijkt wel uit bovenstaand verhaal en uit de zeer vele verhalen die in allerlei culturen en geloofsstromingen de ronde doen. Voor reptielenzoo SERPO - Delft reden te meer om daar een themaexpositie van te maken.  Begin mei 2004 zal er een expositie worden geopend onder de titel 'Religie in de ban van het reptiel'. Deze zal gaan over de verbanden tussen religie en reptielen in de meest ruime zin van het woord. Zo kan er gelezen worden aan de oude Egyptenaren en hun aanbidding voor reptielen, het verhaal van Medusa en natuurlijk het verhaal van Eva en de slang. En dit is nog lang niet alles. Aan van hand van veel levende dieren, beelden, afbeeldingen, schilderijen en dergelijke wordt de bezoeker in dit zeer interessante stukje cultuur ingewijd.
 

Het schilderij  'Eva en de slang'  is gemaakt voor Serpo in Delft ten behoeve van de expositie, naar een idee van, en in nauwe samenwerking met, Ludovica. De 'Eva' van het schilderij is bezig de expositie in Serpo op te zetten als onderdeel van haar stage.

Serpo is een dierentuin, gespecialiseerd in reptielen. Zo zijn er slangen, schildpadden, leguanen, hagedissen en spinnen te bewonderen.

Voor meer informatie over de reptielenzoo “SERPO” zie www.serpo.nl.

 
tekeningen 1-4
tekeningen 5-8
tekeningen 9-12
tekeningen 13-15
 
Schilderij

Een orginele compositie, levendig kleurgebruik, en een herkenbaar gezicht.

 
eerste opzet eerste schilderij
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
grote afbeelding
home