De Barones

is al bijna 55 jaar, en in prima conditie. Haar bijnaam hebben anderen bedacht, en ik kan begrijpen waarom. Ze is op en top beschaving, in de goede zin des woord. Ze is bereisd, belezen, en heeft zelfs in verschillende werelddelen gewoond. Ze schildert ook zelf. 
De Barones heeft vrouwelijke vormen waar ze terecht trots op is, en wil die graag in een schilderij vereeuwigd zien. Wat ik ook graag  in het schilderij terug zou willen zien, is haar blik. Haar blik is fris, alert en aandachtig, en ze heeft een bril zonder randen die dat mooi accentueert.
Het schilderij is een verjaardagkadootje voor haar man.

Schilderproces
Dit schilderproject zou lang kunnen gaan duren omdat de barones regelmatig in haar tweede huis in Spanje vertoeft en omdat het een perfect schilderij moest worden. 
De eerste kenismaking leverde meteen een mooie eerste tekening op. Deze tekening was vooral bedoeld om de barones mee te laten kijken terwijl ik haar tekende. Een liggende stand is mooi, maar een zittende stand is meer typerend voor haar, denk ik. 
De tweede afspraak was op 31 maart. Tijdens deze afspraak hebben we een tweede tekening gemaakt, en 180 foto's. Een van deze foto's heb ik gebruikt ik als basis voor het schilderij.

Dit project was voor mij bijzonder omdat ik kosten nog moeite heb gespaard om de Barones op het schilderij te krijgen zoals ik haar zie.
Toen ik de Barones voor het eerst ontmoette zag ze blijkbaar al iets in mij, want ze wilde graag een schilderij, en ze beloofde me ook een mooie bijdrage voor het voltooide werk. Ik was vereerd met het vertrouwen dat ze in me had, maar ik wist dat ik mezelf verder moest ontwikkelen om een perfect werk af te kunnen afleveren. Gedurende vorig jaar heb ik geoefend in onder andere precisie (zie Jan) en het gebruik van een genuanceerde kleurstelling (zie Moniek). Tijdens het project ben ik lang op zoek geweest naar de goede toon (fase zes tot en met tien). En zelfs met fase elf was ik nog niet tevreden. Ik vond dat de Barones nog niet tot haar recht kwam, ze kwam te statisch over. Na lang nadenken ontdekte ik dat de kleurschakering in de achtergrond de schuldige was. De achtergrond in fase tien geeft het schilderij een ronde vorm, maar de schuine lijn van de arm van de barones moest juist worden geaccentueerd door het kleurverloop in de achtergrond. Hierdoor is het schilderij dynamischer geworden.

De blik van de Barones geeft haar precies weer zoals ik haar zie: van middelbare leeftijd maar met een jonge geest, een wereldse vrouw, met onmiskenbaar een ondeugende blik.

Nu is het wachten tot de Barones contact met mij opneemt en een afspraak maakt om het werk te bekijken. Ik ben benieuwd naar haar oordeel over het doek.

schilderproces
23 mei 2004: eerste opzet in houtskool
4 september: eerste verflaag
16 oktober: tussenversie
24 oktober: nieuwe tussenversie
31 oktober: vijfde versie
12 november: zesde versie
23 november: zevende versie
26 december: achtste versie
2 januari: negende versie, kleuren omgegooid
3 januari: tiende fase, afronden
25 januari: elfde fase, nog steeds afronden :)
2 februari 2005: voltooid

eerste tekening

grote afbeelding

tweede tekening

grote afbeelding

Schilderij

Het schilderij van de Barones wordt een kalme, sensuele stand, in lichte kleuren. Schilderijen van Sara Moon vormen een inspiratiebron. De afmetingen worden 80 bij 60 cm. Het schilderij zal uiteindelijk worden gecompleteerd met een baklijst.

eerste opzet eerste schilderij

grote afbeelding

tweede fase

grote afbeelding

derde fase

grote afbeelding

vierde fase

grote afbeelding

vijfde fase

grote afbeelding

zesde fase

grote afbeelding

zevende fase

grote afbeelding

achtste fase

grote afbeelding

negende fase

grote afbeelding

tiende fase

grote afbeelding

elfde fase

grote afbeelding

twaalfde fase

grote afbeelding

detail

grote afbeelding

 

home