Kristel, acryl op linnen, 160 bij 100 cm, 2007
grote afbeelding
 
 

Kristel

haar naam spreek je uit op z'n frans: "KristEL". Ze is 24, en heeft rood haar. Ze is het eerste model dat ik in het wild heb gespot en spontaan heb gevraagd om model te staan. Ik kwam haar tegen tijdens een jazz-sessie van Jules Deelder, een collega van mijn wijlen held Herman Brood. Kristel was verbaasd om zomaar door mij te worden gevraagd, maar ook zeker vereerd.
Kristel is geen watje. Ze is vermoedelijk slimmer dan ik, analytisch, en ze is groepsleidster in een instelling waar mensen verblijven met persoonlijkheidsproblematiek en agressie. Ze is gewend om om te gaan met zeer gevaarlijke mensen en hen daarbij te analyseren. Van haar bevindingen maakt ze een verslag. Eigenlijk doet we 
 

 

Kristel, Libië
 

overeenkomstig werk. Maar waar ik olieverf gebruik, schrijft zij een rapport. En mijn modellen zijn wat minder afwijkend.

Ik hoop dat ze na voltooiing van haar schilderij een karakterschets van mij zal maken. Ik ben benieuwd, en zal haar analyse tzt aan deze pagina toevoegen.
 

 

Kristel over Kristel:
Een aantal karaktereigenschappen van mij: ik ben vrij chaotisch, maar heb toch altijd wel overzicht. Ik ben perfectionistisch, maar frustreer mezelf soms doordat ik niet altijd even veel zin heb om alles te doen om ieder doel te bereiken. Ik ben eerlijk, maar vind het soms wel moeilijk om iemand van feedback te voorzien. Ik denk zeker niet zwart-wit, bekijk problemen van verschillende invalshoeken en daarom past de rol van bemiddelaar vaak goed bij mij. Ook loop ik wel eens tegen mijn onzekerheden aan, dan weet ik even niet meer zo goed of ik tevreden ben met  mezelf. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor. Ik ben een idealist en een optimist; ik probeer altijd naar het goede te kijken, of dit nu het goede in een mens is of het positieve aspect van een 
 

minder leuke situatie. Ik ben erg geïnteresseerd in mensen. In mijn werk vind ik het leuk om bezig te zijn met de motivaties van (afwijkend) gedrag en hoe mensen worden zoals ze zijn. Verder vind ik het belangrijk “echte” mensen om me heen te hebben, mensen waarvan je weet wat je eraan hebt, die eerlijk zijn, sociaal zijn en die van het leven genieten. 
Ik was overrompeld dat Bart me vroeg om model te staan voor een schilderij, ik dacht eerst dat hij een grapje maakte en begon meteen allerlei redenen op te sommen waarom ik niet geschikt zou zijn als model, waardoor Bart nog steeds denkt dat ik een laag zelfbeeld heb… Ik vind het spannend om dit te doen. Ik vind bijna alle schilderijen van Bart erg mooi en ik ben dan ook benieuwd hoe dit doek eruit zal zien.
 

Kristel heeft een uitgebreide analyse van mij geschreven. Hij is confronterend, en ik heb getwijfeld of ik hem wel online zou zetten, maar hij is hier te lezen. Kristel heeft een sterke analyse gemaakt, denk ik.

Schilderproces
Dit schilderij is deel van de Tiendoekenserie. Schilderijen van Yves Thos vormen een inspiratiebron voor mijn schilderij van haar omdat ze mooi zijn en Kristel er een fan van is. 7 juni was onze eerste tekenafspraak, en daar zijn twee mooie tekeningen en een groot aantal foto's uitgekomen. Op 28 juni heb ik de opzet in houtskool voltooid. 29 juni: achtergrond, eerste laag.

laatste update: 29 juni 2004

 
eerste tekening
grote afbeelding
tweede tekening
grote afbeelding

Schilderij

Het schilderij van Kristel was het grootste werk wat ik begon, tot dan toe. Het doek is imponerend groot: 150 bij 150 cm. De achtergrond wordt groen, dat kleurt mooi bij het rood-blonde haar van Kristel. In 2004 ben ik er aan begonnen, in 2005 heb ik verder aan gewerkt, maar... ik liep vast.

Dat ik verder ben gaan werken aan schilderij van Kristel heb ik te danken aan Friso, de man van Kristel. Hij zocht me op in de zomer van 2007, besprak de mogelijkheden van een doek met mij, en samen hebben we het ontwerp gemaakt. 

In 2007 is het doek onthuld tijdens de bruiloft van Friso en Kristel.

 
opzet eerste doek
grote afbeelding
tweede fase eerste doek
grote afbeelding
Het Doek
grote afbeelding
vierde fase
komt nog
grote afbeelding
vijfde fase
komt nog
grote afbeelding
zesde fase
komt nog
grote afbeelding
zevende fase
komt nog
grote afbeelding
eindresultaat
komt nog
grote afbeelding
home